Gazete Vatan Logo

6.3 dehşeti!

Yeni Zelanda’da yaşanan deprem sonrasında tam bir can pazarı yaşandı...

5 ay önce 7.1 şiddetindeki depremi zararsız atlatan Yeni Zelanda’nın ikinci büyük kenti önceki gün 6.3 şiddetindeki depremle yerle bir oldu

Ülkenin en karanlık günü

* Yeni Zelanda’nın ikinci şehri Christchurch, 6.3 şiddetinde bir depremle yıkıldı. Saat 12 sularında meydana gelen depremde 350 bin nüfuslu kentteki binalar yerle bir oldu. İlk belirlemelere göre 65 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken 200’den fazla insanın çöken binaların altında kurtarılmayı bekledikleri bildirildi. Yaşanan deprem için başbakan John Key “Yeni Zelanda, tarihinin en karanlık gününe şahit oluyor. Tam bir yıkım” açıklamasında bulundu.


Altyapı kötüydü

* Christchurch havaalanı kapatılırken, bölgedeki hastane boşaltıldı. Elektrik, su, gaz ve telefon hatlarının kesildiği belirtildi. Depremin ardından yangın çıkan bazı binalara helikopter ile müdahale edildi. Kenti ziyaret eden 11 Japon öğrencinin okul enkazı altında kaldığı ve şu ana kadar sadece ikisinin kurtarıldığı belirtildi. ABD jeoloji departmanı, eylül ayında yaşanan 7.1 şiddetindeki depreme binaların dayandığını ama temellerinin büyük zarar gördüğünü açıkladı.


20 artçı deprem oldu

* 4 Eylül’de yaşanan depremde 3 milyar dolarlık hasar meydana gelmiş ama can kaybı yaşanmamıştı. 6.3’lük depremin ardından yaklaşık 20 artçı sarsıntı yaşandığı bildirildi. Yeni Zelandalı kurtarma ekipleri gece gündüz yaptıkları çalışmalar sonucunda 120 afetzedeyi kurtardıklarını açıkladı. Yetkililer depremin gündüz saatlerinde yaşanmasının ölü sayısını arttırdığını anlattı. Ülkede yaşanan en şiddetli deprem 80 yıl önce vuku bulmuştu.

Haberin Devamı