Gazete Vatan Logo

5. EKODesign'a ünlü akını olacak

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl beşincisi gerçekleştirilen EKODesign Konferansı’nda, mimarlıktan modaya, kentsel planlamadan tüketici eğilimlerine kadar tasarımın birçok alanına değinilecek.

BASF – The Chemical Company ve Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda 12 Nisan 2012 Perşembe günü, Yapı-Endüstri Merkezi’nde düzenlenecek konferans; tasarım kentsel planlama, mühendislik, mimarlık alanları, yapı malzemesi ve gayrimenkul sektörleri ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve kamu/yerel yönetimlerin yerli – yabancı liderlerini bir araya getirecek.

Konferans kapsamında 13 Nisan 2012 Cuma günü, sürdürülebilir tasarım konusuna ilgi duyan ve bu alanda kendilerine yol haritası oluşturmak isteyen sınırlı sayıda sektör profesyoneli için “Sürdürülebilir Cephe Sistemleri” ve “Bio-City” başlıklarında iki atölye çalışması da düzenlenecek.

Yapı sektörünün bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, mimarlık ve yapı sektöründe ekoloji, sürdürülebilirlik, çevre dostu binalar ve uygulamalar konularında başarıyla sürdürdüğü EKODesign Konferansı’nın beşincisini 12 Nisan 2012 Perşembe günü, YEM Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirecek. Bu yıl sadece yapı ölçeğinde değil, tasarımın her alanında sürdürülebilirliği tartışmaya açacak olan konferans dünyaca ünlü konuşmacıları ve konu başlıkları ile “yeşil tasarımı” gündeme taşıyacak. Sürdürülebilirliğe teori bağlamında da yaklaşacak olan konferansta, konuşmacılar kavramın olumlu ve olumsuz yanlarını ele almakta birlikte, yapısal ve kentsel ölçekte sürdürülebilir tasarım örneklerini de tartışmaya açacak.

Konferansta “Çılgın Proje” olarak adlandırılan “Kanal İstanbul” projesine de değinilecek. “Kanal İstanbul” dünyada benzer ölçekteki suya dayalı tasarımlarla karşılaştırılarak, projenin İstanbul’a olan etkileri irdelenecek. Konferans, her yıl olduğu gibi bu yıl da, YAPI dergisi tarafından yayına hazırlanan “Yapıda Ekoloji” ekiyle, bu alanda kalıcı bir kaynak oluşturulmasına katkıda bulunacak.

Tam gün sürecek olan konferansın moderatörlüğünü Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Akademik Direktörlüğü yürüten Prof. Dr. Pınar Mengüç yapacak. Gün boyunca canlı yayınlanacak olan konferansa; Twitter üzerinden #ekodesign2012 ve twitter.com/YEMEtkinlik bağlantıları ile soru ve görüş iletmek mümkün olacak.

5. yılında EKODesign Konferansı 2012’yi enerji verimliliği ve kaynakların korunmasıyla ilgili yürüttüğü AR-GE çalışmaları sayesinde binalarda enerji verimliliğine yönelik yenilikçi çözümler sunan BASF – The Chemical Company ve ev aletlerinde ecoPlus felsefesiyle enerji ve su tasarrufu konusunda örnek olabilecek ürünler geliştiren, artan çevre kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir doğal kaynakların korunması için yenilikçi teknolojiler konusunda lider Siemens Ev Aletleri ana sponsor olarak destekliyor.

EKODesign Konferansı dünyaca ünlü uzman konuşmacıları, sürdürülebilir tasarımlar ve çarpıcı gündem konuları ile bu yıl da çok konuşulacak…

Bugüne kadar 40'tan fazla yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırmacı ile çalışan, Özyeğin Üniversitesi Makine Mühendisliği Lisans Programı Kurucu Profesörü ve Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Akademik Direktörü Prof. Dr. Pınar Mengüç, konferansın moderatörü olarak anahtar konuşmacılar hakkında izleyicileri bilgilendirecek ve her konuşma sonunda sorular yöneltecek. Sosyoloji ve pazar araştırma alanında 15 yıldır görev yapan Future Concept Lab Başkanı Francesco Morace ise, ekoloji ve sürdürülebilirlik temalarının sosyal bağlamda etkilerini irdeleyip, gelecekte karşımıza çıkması muhtemel sürdürülebilir trendlerden bahsedecek. Sürdürülebilir mimarlık konusunda farklı ölçeklerde tasarımları bulunan Hollandalı mimarlık grubu 24H kurucuları Maartje Lammers ve Boris Zeisser de, “Ekolojik Mimari” başlığı altında kendi oluşturdukları temaları ve bu temalara göre şekillenen tasarımlarından örnekler paylaşacaklar. Prestijli tasarım yarışmalarında çevreci ve vizyoner projeleri ile birçok ödül alan Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Hakan Gürsu, sürdürülebilirlik odağındaki tasarımlarını ve geri dönüşümü nasıl bir tasarım girdisi haline getirdiğinden bahsedecek. EKODesign Konferansı’na BSH- Siemens Ev Aletleri Enerji Mükemmeliyeti Direktörü (Director Energy Excellence- CRE) Christian Salmen de konuşmacı olarak katılacak.

EKODesign Konferansı’nda sürdürülebilirlik kavramının olumlu ve olumsuz yanlarını tartışmak için “Sürdürülebilir Mimarlığa Eleştirel Yaklaşım” başlığında iki oturum düzenlenecek. Söyleşi formatında gerçekleştirilecek oturumlar, iki uzmanın sürdürülebilirliğin ürün, kavram, yapı, tasarım ve tüketici deneyimi odaklarında olumlu ve olumsuz taraflarını tartışacağı ve Twitter üzerinden sorularla yönlendirilen bir platform sunacak. İlk oturumda iki Hollandalı uzman, Tasarım Mühendisi Matthijs van Dijk ve Tasarımcı Christien Meindertsma yer alırken, ikinci oturuma Mimar Emre Madran ve Orman Mühendisi ve Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi konuşmacı olarak katılacak.

EKODesign Konferansı 2012’de dünya gündeminde yer alan uzman isimler kentsel ölçek, yapı ve planlama, endüstriyel tasarım, gayrimenkul ve geliştirme konularını tartışacaklar. Konuşmacılar, konuşma içerikleri ve etkinlik programı ile ilgili gelişmeler www.ekodesignkonferansi.com adresinden takip edilebilir.

Haberin Devamı