Gazete Vatan Logo

4 tekerlekli yürüyen bilgisayar gibi olacak

Bakan Fikri Işık, yerli otonun 20 TL’lik şarjla 1.000 km gideceğini, öndeki araçla iletişim kuracağını ve otonom teknolojiyle donatılacağını belirterek, “Araç 4 tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak” dedi

4 tekerlekli yürüyen bilgisayar gibi olacak

Hükümet ‘Türk malı’ otomobili 2019 yılı sonuna yetiştirmek için çalışmalarını hızlandırırken, teknik detaylar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Yerli oto piyasaya çıktığında, herhangi bir araç olarak çıkmayacak. Dünyaya, birçok yeni teknolojiyi sunan, farklı, yeni bir araç olacak. İddialı bir cümle kullanıyorum, üreteceğimiz araç dört tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak” dedi.

5. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması’nda konuşan Işık, bugünün otomotiv sektörü için bir dönüm noktası olacağına inandığını belirterek, Türk Otomobili Projesi’nde, çok önemli mesafe aldıklarını söyledi.

Dünyaya ihraç edilecek

“Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde projeye başlarken, sadece bu gerekçeden hareket etmedik. Türk Otomobili Projesi’ni başlattık, çünkü bu, ekonomik ve rasyonel bir ihtiyaçtı ve tam zamanıydı” diyen Işık, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin en başarılı olduğu sektörlerin başında otomotiv geliyor. Üretimde sahip olduğumuz başarı, ülkemizin nüfusu, gelir seviyemizin yükselmesi, iç ve dış pazar imkanlarımızın çeşitliliği gibi faktörleri yan yana koyduğumuzda, milli bir markaya olan ihtiyaç, ayan beyan ortada. Ancak, Türk Otomobili Projesi, sadece otomotivde milli marka oluşturmak için yürütülen proje değil. Öyle bir araç yapacağız ki dünyanın her yerinde satılabilecek, talep edilecek. Yani, yapmış olmak için iş yapmayacağız.”

Haberin Devamı

Testler başlıyor

Hükümet yerli oto projesi için Saab’dan 40 milyon euroya 4 aracın fikri mülkiyet haklarını satın aldı. Bu sayede 3-5 yıllık zaman tasarrufu ve 1 milyar euroluk maliyet avantajı sağlandı. TÜBİTAK, Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle milli otomobilden şu ana kadar sedan, hatchback, station wagon ve SUV olmak üzere 4 prototip üretti. Yıl sonuna kadar 30-40 araçlık bir test filosunun üretilerek, her türlü arazi, iklim ve mevsim şartlarında testinin yapılması hedefleniyor. Seri üretim de 2019 yılı sonuna yetiştirilecek.

Milli otomobile F16 damgası

Bakan Fikri Işık, yerli otomobilin otonom ve F16 uçaklarının teknolojisiyle donatılacağını açıkladı

Haberin Devamı

20 TL’yle 1.000 km gidebilecek

TÜBİTAK’ta geliştirilen batarya teknolojisine sahip araç 2 TL’lik şarj maliyetiyle 100 km yol yapabilecek. Şehirler arası yolculuklarda araçtaki küçük jeneratör devreye girerek bataryayı şarj edecek. 20 litrelik yakıtla 1.000 km katedilecek.

Sürücüsüz oto teknolojisi

“Milli oto, otonom araç sistemleriyle donatılacak. Savunma sanayinde hava araçlarında kullandığımız ‘Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni Türk otomobiline de uyarlamayı hedefliyoruz. Bu sistem önemli avantajlar sağlayacak. Sistem yolun, havanın, araç ekipmanlarının durumuna ve sürücünün kullanım tarzına göre yakıt tüketimini anlık olarak ayarlayacak.”

Öndeki araçla konuşacak

“SENSÖR teknolojilerini ve araçlar arası iletişim sistemlerini de kullanacağız. Mesela öndekine, kaza riski oluşturacak şekilde aşırı yaklaştınız, araç mevcut sensör teknolojilerinden çok daha hızlı bir şekilde bunu tespit ederek fren sistemini devreye alacak. Fren yapma mesafesi yeterli olmazsa, öndeki araçla iletişim kurarak, müsaitse ondan hızını artırmasını isteyecek.“

Haberin Devamı