Gazete Vatan Logo

4 milyon dolarlık satranç koleksiyonu artık müzede

Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu'na sahip işadamı Akın Gökyay, hobiden tutkuya uzanan 40 yıllık satranç yolculuğunu Ankara’da müzeye dönüştürdü. Müzenin en eski eseri ise 155 yıllık bir İngiliz satranç takımı...

4 milyon dolarlık satranç koleksiyonu artık müzede

İşadamı Akın Gökyay, 1975 yılında “sıradan” bir keyif ya da merakla başladığı “satranç takımı toplama” faaliyetini, aradan geçen 40 yılın ardından basit bir koleksiyon çabası olmaktan çıkarak farklı, ilginç bir seviyeye getirdi. Gökyay’ın önce 412 adetle Guinness Rekorları listesinde yer alarak büyüyen “kişisel” çabası, inşa ettirdiği müzede yarından itibaren sürekli sergilenerek kamuoyuna da malolacak; Şili’den İran’a, Amerika Birleşik Devletleri’nden Tayland’a, Kazakistan’dan, Tanzanya’ya, Yeni Zelanda’ya kadar 103 ülkeden toplanan tam 540 satranç takımı, hem Başkentlilerin, hem diğer kentlerden gelecek ziyaretçilerin hem de Gökyay ailesinin kurduğu vakıf bünyesinde kısa süre sonra hayata geçirilecek satranç kulübü sporcularının meraklı bakışlarına sunulacak.

103 ülkeden eser var

Seyahatlerine, dolayısıyla da satranç toplamaya devam eden 75 yaşındaki Gökyay'ın, 540 parçalık koleksiyonun değeri 4 milyon TL’ye ulaşıyor. Şili’den Madagaskar’a, Tanzanya’dan Yeni Zelanda’ya kadar 103 ülkeden toplanan satranç takımlarında dünyaya yön veren olayların izdüşümünü görmek mümkün olacak.

Haberin Devamı

155 yıllık takım

Koleksiyonun en eski ve nadide satranç takımı 1860 yılına ait İngiliz bir mimara ait olan parça. Ayrıca koleksiyonda Reagan, Kennedy gibi Amerika Başkanları ile Gorbaçov, Yeltsin gibi Rusya Devlet Başkanlarının yer aldığı satranç takımında dünyanın iki büyük gücünün temsilcileri karşı karşıya bulunuyor.

Bikinili deniz kızı

Gökyay’ın Madagaskar’dan koleksiyonuna kattığı santranç takımını da müzede görmek mümkün olacak.

Matruşka savaşçılar

Rusya’dan koleksiyona katılan bu takımda tüm figürler ahşap matruşkadan esinlenerek yapılmış.

Firavunların satrancı

Bir Mısır gezisinde koleksiyona katılan bu takımın figürleri Firavunlardan oluşuyor. Tahtasında da hiyeroglif yazılar var.