Gazete Vatan Logo

4 barajlık kayıp

4 barajlık kayıp

- Güneydoğu’da 6 ilde kayıp kaçak elektrik kullanım miktarı yaklaşık 16 milyar kWh olarak hesaplandı

- Bölgedeki kaybı 4.6 milyar kWh elektrik üreten Atatürk Barajı’ndan 4 tanesi ancak karşılayabiliyor

- Elektriğin 5.5 milyar kWh’lik kısmı faturalandırılabildi, sadece yüzde 22’si tahsil edilebildi

Kayıp kaçak elektrik kullanımının tavan yaptığı Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki elektrik kullanımının, neredeyse nüfusu 6 ilin 3 katı olan İstanbul’a yaklaştığı açıklandı. Oransal olarak en fazla kayıp kaçak elektrik kullanımı yüzde 86.1 ile Mardin’de belirlendi. Bu kenti yüzde 80.4 ile Şırnak, yüzde 75.3 ile Şanlıurfa, yüzde 72.6 ile Diyarbakır, yüzde 67.6 ile Batman ve yüzde 40.64 ile Siirt izledi.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’den (DEDAŞ) yapılan açıklamaya göre, elektrik dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki kayıp kaçak elektrik kullanım miktarı yaklaşık 16 milyar kWh olarak hesaplandı. Bölgedeki kayıp kaçağı, 2015’te 4.6 milyar kWh(Kilovat/Saat) elektrik üretilen Atatürk Barajı’ndan 4 tanesi karşılayabiliyor. Şanlıurfa’nın kayıp kaçağınaTürkiye’nin en büyük barajı yetmiyor.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Kullanılan 21.5 milyar kWh elektriğin sadece 5.5 milyar kWh’lik kısmını faturalandırabilen Dicle Elektrik, iş tahsilata gelince bunun da ancak bir kısmını tahsil edebildi. Yaygın olan kaçak kullanımdan ötürü sık sık trafolar patlıyor, elektrik dağıtım hatları yanıyor. Arızaların yüzde 90’ı da yine kaçak kullanımdan kaynaklanıyor” denildi. DEDAŞ’ın hizmet verdiği 6 ildeki nüfusun 5.7 milyon olduğu belirten açıklamada, “Nerdeyse nüfusu 14.6 milyonu aşan İstanbul kadar elektrik kullanıldı. Şanlıurfa’da yaşayan 1.8 milyon nüfusun bir yıllık elektrik tüketimi 6.4 milyar kWh. Yapılan hesaplamalar sonunda bu kentte faturalandırılabilen elektrik miktarı ise sadece 1.5 milyar kWh” ifadesine yer verildi.