Gazete Vatan Logo

300 katı yağsa etkilenmez!

İstanbul’da 18 ve 27 Temmuz’daki sağanak yağışta binlerce araç doludan etkilendi, yüzlercesi de yolda kaldı

300 katı yağsa etkilenmez!

İstanbul’da 18 ve 27 Temmuz’daki sağanak yağışta binlerce araç doludan etkilendi, yüzlercesi de yolda kaldı. Yağışlar sırasında 1,2 milyar dolara yapılan Asya ile Avrupa’yı Boğazın altından karayolu ile bağlayan Avrasya Tüneli de bir süre kapandı. Kapatılan tünel için ortaya ‘yağmur suyu bastı’ iddiası atıldı. Özellikle sosyal medyada bu konu çok tartışıldı. Avrasya Tüneli’nden 10 gün sonra bu iddialarla ilgili yapılan açıklamada, araç biriktiği için tünelin trafiğe kapatıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

Yenikapı altgeçidi

“18 Temmuz günkü yoğun yağışta, tünel çıkışının 1.5 kilometre sonrasında bulunan Yenikapı Altgeçidi’nde 1 metreyi bulan yağmur suyu birikti. Avrasya Tüneli’ni geçerek Avrupa yakasına ulaşanlar, Yenikapı Altgeçidi’ni geçemeyince tünel çıkışında kuyruk oluştu. Daha sonra tünelde trafik durdu.

Araçlar tünele sığındı

Trafik güvenliği sebebiyle tünelde duran trafiğe izin verilmiyor. Bu yüzden tünel içinde Asya - Avrupa yönünde trafik akışına izin verilmedi. 27 Temmuz’da ise hızlı ve şiddetli dolu başlayınca tünelde olan araç sahipleri, çıkışa gelip dışarıdaki kötü havayı görünce tünele sığındılar. Bu nedenle tünelde trafik yoğunlaştı. Tünele araç girişine kısa süre izin edilmedi. Tünelde su baskını olmadı. Tünel ağızlarında mazgallar yoluyla sular atıldı. Kapasitenin sadece yüzde 0.3’ü kullanıldı. 18 Temmuz’da gerçekleşen yağış miktarının 300 katı büyüklüğünde bir yağış olsa bile Avrasya Tüneli’ni su basmaz. Tünelin Avrupa girişinde 1000 metreküp/saat kapasiteli 8 drenaj pompası var. Tünelin en derin yerinde aynı pompadan bir tane daha bulunuyor.”

Haberin Devamı