Gazete Vatan Logo

30 yıl sonra Gandi başardı

Halkın Gandi adını taktığı Kılıçdaroğlu İstanbul’da CHP'nin 30 yıldır görmediği oranlara ulaştı

Kalesi saydığı İstanbul’a 12 Eylül askeri darbesi ile veda eden CHP Kemal Kılıçdaroğlu ile yeniden umutlandı. CHP, Kılıçdaroğlu ile İstanbul’da yıllar sonra yüzde yüzde 30’lu oylara ulaştı.

12 Eylül 1980 müdahalesi 1970’li yıllarda kesintisiz biçimde CHP’nin kazandığı İstanbul Belediyesi’nde de yönetime el koydu. Askeri müdahaleden sonra yapılan ilk yerel seçimde İstanbul’u ANAP’ın eline geçti. 1989 yerel seçimlerinde ise Sosyaldemokrat Halkçı Parti’nin adayı Nurettin Sözen’le İstanbul yeniden sosyal demokratların eline geçti. Ancak özellikle İSKİ skandalıyla SHP’li belediye güç durumda kaldı.

1994 yerel seçiminde İstanbul’da Refah Partili Tayyip Erdoğan’ın karşısına, Zülfü Livaneli’yi aday gösterdi. CHP bu seçimde ağır bir yenilgi yaşayarak yüzde sadece 1,4 oy alabildi.

1999 yılındaki yerel seçimlerde ise Tayyip Erdoğan siyasi yasaklı, Fazilet Partisi’nin adayı ise Ali Müfit Gürtuna’ydı. CHP, Gürtuna karşısında Adnan Polat’la oy toplamaya çalıştı. Aldığı oy oranı yüzde 13’te kaldı.

CHP, 2004 yerel seçimlerinde AKP Kadir Topbaş’ın karşısına Sefa Sirmen’i çıkardı. Bu seçimde CHP yüzde 28,9 oranına ulaştı.

Kılıçdaroğlu sahnede

CHP’nin İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere 6 ay kala peş peşe açıkladığı yolsuzluk dosyalarıyla kamuoyunda öne çıktı.

Kamuoyu 1948 Tunceli doğumlu eski SSK Genel Müdürü Kılıçdaroğlu’nu, belgeyle konuşması, hiç sinirlenmemesi gibi özellikleriyle sevdi.

Ağustos’ta düzenlediği basın toplantısında, AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’yi, ’Silivri’de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle’suçladı. Yolsuzluk iddialarına verdiği yanıtlar tatmin edici bulunmayan Dişli, partideki görevlerinden istifa etmek zorunda kaldı.

Kılıçdaroğlu daha sonra Almanya’nın Frankfurt kentinde görülen Deniz Feneri yolsuzluk davasının Türkiye ayağına ilişkin bazı belgeler açıkladı ve Almanya’daki Deniz Feneri, Türkiye’deki Deniz Feneri ve AKP’nin iç içe geçen 3 halka olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun bir diğer hedefi ise Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’tı. Fırat’ın eski ortağı olduğu MENAS A.Ş’nin hayali ihracat yaparak devletten prim aldığını, bunun da faiziyle birlikte Danıştay kararıyla tahsil edildiğini iddia eden Kılıçdaroğlu şirket ürünlerini Hollanda’ya taşıyan TIR’da 89 kg eroin ele geçirildiğini açıkladı.



Kılıçdaroğlu ve Fırat, Gazeteci Uğur Dündar’ın hakemliğinde TBMM’de “tarihi düello” olarak nitelenen programda kozlarını paylaştı. Bu tartışmanın ardında Fırat da partideki görevlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Kılıçdaroğlu’nun hedefinde bu kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek vardı. Doğalgaz sayacı alımında usülsüzlük yapıldığını iddia eden Kemal Kılıçdaroğlu ile Gökçek yine Uğur Dündar’ın yönetiminde televizyon düellosunda biraraya gelmiş, bu tartışmanın ardından Gökçek’in kamuoyu nezdinde puan kaybettiği yorumları yapılmıştı.

Baykal’ın tercihi

Yerel seçim sürecine girildiğinde Baykal, İstanbul adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı. Yoğun bir kampanya sürdüren Kılıçdaroğlu’na halk ’Gandi’ adını taktı. Baykal’ın bu seçimi CHP’ye İstanbul’da 30 yıldır görmediği oy oranına çıkardı. En son yerel seçimde yüzde 28,9 olan oy oranı kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 35’lere dayandı.

Kepenek’in kelebekleri

KEMAL Kılıçdaroğlu seçim kampanyası boyunca da belgelerle konuştu. Kadir Topbaş ile ilgili zaman zaman açıklamalarda bulunup belediye şirketlerinin ne kadar para harcadığını soran ve onu düelloya davet eden Kemal Kılıçdaroğlu seçimlere 1 hafta kala bu kez Kepenak bombasını patlattı ve “Kim bu Kepenek” diye sordu. Kılıçdaroğlu’nun İSFALT’ın danışmanlık hizmeti aldığı Serdar Kepenek’in sahibi olduğu şirket üzerinden belediyenin organize olarak soyulduğu iddiasını gündeme getirdi. VATAN önce, Eurasfalt firmasında çalışan asfalt uzmanlarına günlük kişi başı 1.390 euro yani 3.058 TL ödendiğini, daha sonra ise bu şirkette çalışan Alman uzmanların ya hayali olduğunu ya da İstanbul’a hiç gelmediklerini ortaya çıkardı.

‘UMARIM İSTANBUL’DA YENİ BİR SAYFA AÇILIR’

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Sevim Hanım’la birlikte Kağıthane’deki Merkez İlköğretim Okulu’nda oyunu kullandı. İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de oyunu aynı yerde kullandı. Kılıçdaroğlu, “Umuyorum Türkiye’de ve İstanbul’da yeni bir sayfa açılır. Demokrasiyi daha derinleştirmiş oluruz” dedi. Bir gazetecinin, “Kampanya boyunca Erdoğan ve Topbaş’tan oy istediniz” sorusuna, “Sayın Erdoğan ve Sayın Topbaş’ın oylarını kime verdiğini bilmiyorum ama umuyorum bana vermişlerdir” yanıtını verdi.

Haberin Devamı