Gazete Vatan Logo

3 ton bomba yüklü aracı uzaktan patlattılar!

İstanbul dün kalleş bir saldırıyla sarsıldı. Fatih Vezneciler’de nöbet değişimine giden çevik kuvvet midibüslerinin geçişi sırasında 3 ton patlayıcı yüklenmiş bir araç uzaktan kumandayla patlatıldı. Kanlı saldırıda 6’sı polis 5’i vatandaş 11 kişi hayatını kaybetti...

3 ton bomba yüklü aracı uzaktan patlattılar!

Korkunç saldırı, dün sabah 08.40 sıralarında Fatih Vezneciler’de bulunan İstanbul Üniversitesi’nde görevli çevik kuvvet polislerinin, nöbet değişimine gittikleri sırada meydana geldi. Peş peşe seyreden iki çevik kuvvet aracı trafik ışıklarına gelmeden büyük bir patlama oldu. Patlamanın şiddetiyle öndeki çevik kuvvet aracı orta refüjdeki yeşil alana savrulurken ortalık bir anda karıştı.

3’ü ağır 36 yaralı

Bölge polis tarafından abluka altına alınırken başka bir saldırı ihtimaline karşı da tüm girişler kapatıldı. Bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilen saldırıda 6 polis şehit olurken 5 vatandaş da yaşamını yitirdi. Olayda 36 kişi yaralandı. Hastanede tedavi altına alınan 3 kişinin ise durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Otomobil kiralık

Saldırıda Renaut Clio marka kiralık bir otomobilin kullanıldığı ve üç tona yakın patlayıcı yüklü olduğu iddia edildi. Patlayıcıların bulunduğu aracın park halinde olduğu ve uzaktan kumandayla patlatıldığı belirtildi. Öte yandan olay yerinde altı farklı plaka bulundu. Polis bu plakaların hangi araçlara ait olduğunu tespit etmeye çalışıyor. Araştırılan plakalardan birinin Ankara’ya kayıtlı olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

4 kişi gözaltında

Polis olayla ilgili olarak aracı kiralayan dört kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin otomobilin kiralanmasıyla ve PKK terör örgütüyle irtibatlı oldukları belirlendi.

Canlı bomba şüphesi

İstanbul Adli Tıp Kurumu’na kaldırılan bir cesedin parçalanmış halde olması akıllara canlı bomba saldırısını da getirdi. Polis saldırının canlı bomba tarafından gerçekleştirilmiş olma ihtimalini de değerlendiriyor.

Sancaktepe saldırısıyla benzerlik

İstanbul Emniyeti’ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü soruşturmasını geniş çaplı sürdürürken, uzmanlar saldırının 12 Mayıs’ta İstanbul Sancaktepe’de askeri servis aracına yönelik saldırıyla benzerlikler taşıdığını belirttiler. Bu saldırıyı PKK üstlenmişti.

GÖRGÜ TANIĞI DEHŞETİ ANLATTI: Önümdeki araç patladı

Patlama anında olay yerinde aracıyla bulunan bir görgü tanığı o anları anlattı. Hafif yaralı olan görgü tanığı, “Tam önümdeki araba patladı, polis arabası vardı” dedi. Bu kişinin aracının ön camının kırık, tavanın ise hasarlı olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Can pazarı yaşandı

Bomba yüklü aracın patlatılması sonrası olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı. Patlama nedeniyle çevredeki iş yerleri ve bazı araçlar zarar gördü.

‘Sanki bombayı otelin içinde patlatmışlar!’

Saldırıda büyük hasar gören Celal Ağa Konağı Oteli’nin sahibi Celal Yüksel, “Anlatılacak gibi değil, sanki otelin içinde patlamış bomba” dedi. Büyük tahribat alan otelde incelemelerde bulunan Yüksel, otelin kapalı olmasının kendileri için büyük bir şans olduğunu söyledi. Celal Yüksel, “ Sanki bilinçli olarak yapılmış. Her taraf mahvolmuş” diye konuştu.

Oteller bölgesi boşaldı

Bu arada çok sayıda otelin yer aldığı Vezneciler ve Laleli bölgesinde sokaklar boş kaldı. Bavul ticaretinin de yapıldığı ve günün her saati kalabalık olan sokaklarda kimse yoktu. Saldırının etkisiyle bazı turistlerin otellerden erken ayrıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

İki camide hasar

Patlamada Şehzadebaşı Caddesi’ndeki Şehzade Camisi ve külliyesinin camları kırılırken, çerçeveler düştü, duvardan parçalar söküldü. Durumun bildirilmesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler ve temizlik görevlileri, camiye gelerek temizlik yaptı. Cam kırıkları süpürüldü, molozlar kaldırıldı. Vezneciler’deki Damat İbrahim Paşa Camisi’nde de hasar meydana geldi. İbadete kapatılan camide temizlik ve tadilat çalışmaları yapıldı.

Yedi savcı inceliyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da saldırıyla ilgili soruşturma başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ında aralarında bulunduğu toplam 7 savcı olay yerine gitti. Yapılan kapsamlı incelemelerin ardından soruşturma dosyasının, olay yerine giden savcılar arasında bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hasan Yılmaz’a verildiği öğrenildi. Savcılık bölgedeki güvenlik kameralarının tamamının incelemeye alınması talimatını verdi. Söz konusu görüntülerde saldırıyı gerçekleştiren ve rol alanların belirlenmesine yardımcı olacak izler aranıyor.

Haberin Devamı

Brandayla örtüldü

Saldırının ardından enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Hasar gören araçlar çekiciler tarafından taşındı. Üzeri branda ile örtülen midibüs emniyet otoparkına götürüldü.

Üniversitede sınavlar iptal

İstanbul Üniversitesinin, Beyazıt’ta hizmet veren Siyasal Bilgiler, Edebiyat, Fen, Su Ürünleri, Hukuk, İletişim, Hasan Ali Yücel Eğitim ve Eczacılık fakülteleri ile Adalet Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda bütünleme sınavları da yapılamadı. Sınavların tarihleri daha sonra açıklanacak.

Motordan başka bir şey kalmamış

Soruşturma kapsamında yapılan ilk incelemelerde, bombanın etkisinin artırılması için demir bilyeler kullanıldığı bilgisine ulaşıldı. Savcılık, olay yerinde bulunan MOBESE kameralarını incelemeye alırken, aracı olay yerine getirip park eden kişi veya kişilerin bilgisine ulaşmaya çalışıyor. Saldırıda kullanılan otomobilden geriye sadece motor kısmından bir parçanın kaldığı anlaşıldı.

ŞÜPHELİ TWEET!

Vezneciler’deki bombalı saldırıyı Twitter hesabından önceden duyuran bir kullanıcı dikkat çekti. Hesabın başka bir paylaşım yapıp silip silmediği bilinmiyor. 31 Mayıs yapılan paylaşımlar şöyle: “İstanbul da üç ayrı yerde patlama olacak. Patlamalardan bir tanesi Anadolu yakasında diğer ikisi Avrupa yakasında olacak. Patlamalardan bir tanesini TAK diğer ikisini DAEŞ üstlenecek. 15 Haziran’a kadar üç patlama da birer ikişer gün arayla olacak. Daha önceki patlamaları ilgili birimlere bildirmemize rağmen engel olunmadı.”