Gazete Vatan Logo

3 dalda 3 rekor

Renault 2013’te üretim, ihracat ve satışta en yüksek rakama ulaştı

Oyak Renault, 330 bin araç üretip, 266 binini ihraç etti ve Türkiye’nin en büyüğü oldu. Renault ve Dacia satışı 144 bini geçti. Türkiye, Renault’nun 5. büyük pazarı haline geldi

Krizden kurtulamayan Avrupa’da hüsrana uğrayan Fransız Renault’nun yüzünü Türkiye güldürdü. Renault, Türkiye’de üretim, ihracat ve iç pazar satışında tüm zamanların en yüksek rakamını elde etti. Renault Mais ve Oyak Renault, 2013 performansını ve 2014 yılı beklentilerini düzenlenen toplantıyla açıkladı. Oyak Renault 2013’te Bursa fabrikasında 331 bin 694 binek otomobil üreterek, rekora imza attı. Şirket Türk otomotiv sektöründe binek oto üretiminde liderliğini sürdürdü.

İhracat şampiyonu


Yüzde 80’ini dünya pazarlarına gönderen şirket, 266 bin 508 araçlık ihracat rakamına ulaştı. Yerli üretici 2013’te adet bazında Türk otomotiv sanayinin ihracat şampiyonu oldu.

Renault Grubu (Renault ve Dacia), 144 bin 700 adet araç satışı ve yüzde 17 pazar payı ile rekor kırdı. Türkiye, Renault Grubu’nun dünyadaki 5’inci büyük pazarı unvanını aldı. Renault yüzde 14.6 pazar payı ile binek otoda 15. kez üst üste liderliğini devam ettirdi.

6 yeni model geliyor

Renault Mais, daralan pazar karşı yeni model silahını çekti. Şirket bu yıl 6 yeni modeli pazara sunacak. Şubat’ta Dacia MCV, Mart’ta yeni Megane HB, Nisan’da elektrikli Zoe, Haziran’da 2 kişilik elektrikli Twizy yollara çıkacak. Ticari araçta yenilikler Master ve Trafic olacak.

Toplam pazar 700 bine geriler

İbrahim Aybar, kurdaki yükseliş, 1 Şubat’ta devreye girecek kredi düzenlemeleri ve ÖTV artışlarının ardından otomotiv pazarının bu yıl yüzde 18 daralacağı tahmininde bulundu. Aybar, toplam pazarın 853 bin adetler seviyesinden 700 bin adede gerileyeceğini söyledi.

Euronun yükselmesi şimdilik avantaj ama...

Otomotiv sektörünün euroya son derece hassas bir şekilde bağımlı olduğğunu belirten Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Euro, geçen yıldan bu yana TL karşısında yüzde 35 değer kazandı. Tabii ki bunun otomotiv sektörüne maliyet artışı olarak dönmesi doğal oldu. Maliyet hesapları gerektirdiği ölçüde fiyat ayarlaması yapıyoruz” dedi.

Oyak Renault Genel Müdürü Ales Bratoz da “TL’nin euro karşısında zayıf olması şu aşamada bir avantaj olarak görünüyor ancak tedarikçilerimiz etkilenirse biz de bu durumdan etkileneceğiz. Türkiye, Oyak Renault’nun en büyük pazarı ve iç pazar daralırsa bu bizi etkileyecek. Bunu daha fazla ihracatla sınırlamaya çalışacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı