Gazete Vatan Logo

3 büyüklerden, dev şirketlere çalım!

‘Türkiye’nin En Değerli Markalar’ listesi yayımladı

‘Türkiye’nin En Değerli Markaları’ listesinde lider yine Türk Telekom oldu. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleri en değerli markalar ligine ilk kez bu yıl girdi.

Uluslararası marka değerlendirme şirketi Brand Finance’in yaptığı marka araştırması sonucuna göre Türkiye’nin en değerli markası Türk Telekom oldu. Brand Finance 7. kez ‘Türkiye’nin En Değerli Markalar’ listesini yayımladı. 2012 verileri ile hazırlanan

2013 yılı listesine göre 100 markanın toplamı 31 milyar 240 milyon dolara ulaştı. Bir önceki yıl şirketlerin toplam marka değeri 27 milyar dolardı.

Geçen yıl 27 milyar $’dı

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin en değerli markası 2 milyar 380 milyon dolar ile Türk Telekom oldu. Telekom’u 2 milyar 121 milyon dolarla Akbank, 2 milyar 61 milyon dolarla İş Bankası, 1 milyar 800 milyon dolarla Türk Hava Yolları ve 1 milyar 579 milyon dolar ile Garanti Bankası izledi.

Araştırma sonuçları uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları paralelinde, ülke riskinin bir önceki yıla göre daha düşük hesaplanmasının, marka değeri üzerinde negatif etkisi olan iskonto oranını Türk markaları lehine etkilediğini ortaya koyuyor. Son 7 yıl içerisinde ilk yüz markanın toplam değeri 25-35 milyar dolar bandı içerisinde seyrediyor.

Listeye 11 yeni marka girdi

Bu yıl listeye 11 yeni marka dahil olurken, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor da listeye dahil olan yeni markalar arasında yer aldı. 2013 yılında geçen yıla göre marka değerini en çok artıran şirket, 539 milyon dolarla Akbank olurken, Akbank’ı 492 milyon dolarla İş Bankası, 426 milyon dolarla BİM ve 361 milyon dolarla Türk Telekom izledi.

89 markanın 71’i değerlendi

Geçen yıl yer alan 89 markanın 71’i değer kazanırken, 18 marka ise değer kaybına uğradı. Listede ilk 5’teki markaların tamamı geçen yıla göre değerlerini artırdı. Brand Finance CEO’su David Haigh, “Türkiye’nin ekonomik gelişimi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da tescil ediliyor. Doğal olarak, bu gelişmelerin marka değerlerine aynı oranda yansıması bekleniyor. Bu yıl Brand Finance tarafından yayınlanan ‘Dünyanın En Değerli 500 Markası’ araştırmasında Türk markaları yer alamadı. Marka ve marka değeri konusunda çalışmaların önem kazanması ile Türk markalarının da değerleri ile küresel sıralamalarda yer alacağını umut ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı