Gazete Vatan Logo

29 çocuğu öldürmek meşru haklarıymış!

Yemen’de çocukları taşıyan bir otobüse Suudi Arabistan ve öncülüğündeki koalisyon tarafından düzenlenen saldırıda 29’u çocuk 50 kişi öldü, 30’u çocuk 48 kişi yaralandı. Suudiler yaptıkları açıklamada saldırıyı savunarak “Meşru bir eylemdi” dedi

29 çocuğu öldürmek meşru haklarıymış!

30’u çocuk 48 kişi yaralandı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Sada’nın kuzeyinde bulunan Dahyan kentindeki çarşıda, çocukları taşıyan bir otobüse düzenlenen saldırı sonrası 15 yaş altı 29 çocuğa ait ceset Yemen’deki ekibimiz tarafından desteklenen hastaneye ulaştı” denildi. Açıklamada, hastaneye 30’u çocuk 48 yaralının da getirildiği belirtildi.

İnsancıl hukuka uygun

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre de koalisyon güçleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki, yaptığı yazılı açıklamada, “Sada ilinin hedef alınması, meşru bir askeri eylem” ifadesini kullanarak, Suudi Arabistan’ın Cazan kentinde sivillere yönelik düzenlenen, ölü ve yaralıların olduğu saldırıya işaret ederek, eylemde bu saldırıyı planlayan ve uygulayan unsurların hedef alındığını kaydetmişti. Bu eylemin, “uluslararası insancıl hukuka ve teamüllere uygun” olduğunu aktaran Maliki, koalisyon güçlerinin, “İran’a bağlı Husi militanların, çocukların savaşa seferber edilmesi ve savaş alanında bir araç olarak kullanılması gibi suç ve terör eylemleri” karşısında tüm tedbirleri alacağına dikkati çekmişti.

Haberin Devamı

BM’den kınama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırısını kınadı. BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Guterres, çocukları taşıyan bir otobüse düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına taziyelerini iletti. Guterres, bu olaya ilişkin bağımsız ve hızlı bir soruşturma yürütülmesi çağrısında da bulundu.

NEDEN VURUYOR?

Yemen’de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana başta olmak üzere bazı bölgeleri kontrolünde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı meşru yönetime bağlı güçlere destek veriyor.

Çocuk tecavüzcülerine şehir meydanında idam

Yemen’de 10 yaşındaki erkek çocuğuna tecavüz ettikten sonra işkence ederek öldüren üç pedofili erkek, başkent Sana’da şehir meydanında vurulduktan sonra vince asıldı. İnfaz sırasında mavi bir tulum giydirilen pedofilleri izlemek için çok sayıda kişi meydanda toplandı. Üç pedofili erkek önce ateş açılarak öldürüldü, ardından vince asıldı. İdamı izleyenlerin bir çoğu, cep telefonlarıyla asılan saldırganların fotoğraflarını çekti. 27 yaşındaki Muhammed Said el Ukri, 19 yaşındaki Abdulcelil el Ashab ile yine 19 yaşındaki Galib el Raşidi, ellerini kelepçeleyip işkence ettikleri kurbanın cesedini metruk bir eve gizlemişlerdi.

Haberin Devamı