Gazete Vatan Logo

Herkesten 'Savaş vergisi' alınacak!

Ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için yüzde 1,5 savaş vergisi geldi.

Ukrayna Parlamentosu ülkenin doğusunda devam eden çatışmalarda ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için yüzde 1,5 savaş vergisi koydu. Kabinenin 1 Ocak 2015’e kadar yüzde 1,5 geçici savaş vergisi alınmasını öngören yasa teklifini parlamentodan geçti. Ukrayna Vergi Kanunu’nda değişiklik 450 sandalyeli parlamentoda 306 vekilin oyu ile kabul edildi. Finans Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yürürlüğe giren geçici savaş vergisi ile 2,9 milyar grivna (yaklaşık 240 milyon dolar) bir gelir elde etmeyi hedeflediklerini bildirdi. Ukrayna Parlamentosu geçtiğimiz günlerde istifasını sunan, Başbakan Arseniy Yatsenük’ün istifasını da kabul etmedi.Parlamento oturumuna katılan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ise parlamentonun, Yatsenük’ün istifasını kabul etmemesini ve savaş vergisi gibi kabul edilen yeni yasaları memnuniyetle karşıladı.

24 saatte 11 asker, 3 sivil!

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı operasyonlarını sürdüren Ukrayna ordusu, son 24 saatte onbir askerini kaybetti, Lugansk'taki çatışmalarda ise üç sivil yaşamını yitirdi. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Enformasyon Merkezi Sözcüsü Andrey Lisenko, çatışmalarda onbir askerin yaşamını yitirdiğini, 51'inin de yaralandığını açıkladı. Öte yandan, ülkenin doğusundaki Lugansk kentinde ordu ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda son 24 saatte biri çocuk, 3 kişinin öldüğü duyuruldu. Lugansk Kent Meclisi Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, ölenlerin sivil olduğu, ayrıca yedi kişinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, çatışmalarda 10 ev ile işyerinin isabet alarak yıkıldığı ifade edildi. Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki ayrılıkçı hareketi bastırmak için aylardır operasyonlar düzenliyor. Çatışmalar, Donetsk ve Lugansk civarında yoğunlaşıyor.

Haberin Devamı

HÜKÜMET 790 MİLYON DOLAR KAYNAK AYIRDI

Ukrayna hükümeti, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı savaşan ordu için yaklaşık 790 milyon dolar ek ödenek ayırdı.

Hükümet açıklamasında, orduya ayrılan ödeneğin, 745 milyon dolarının Savunma Bakanlığına, 45 milyon dolarının ise Bakanlığın İstihbarat Dairesine tahsis edileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Devlet bütçesinin rezerv fonundan sağlanacak ödeneğin, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine sağlanacak ev ve nakdi yardımın yanı sıra ordunun teknik gereksinimlerinin karşılanması için harcanacağı kaydedildi.

Paranın bir kısmının ordunun ilaç ve yakıt ihtiyacının karşılanması, silah alımı, silahların modernize edilmesi için de harcanacağı ifade edildi.

Ödeneğin bir kısmının, kışlaların ve askeri birliklerin olanaklarının iyileştirilmesi için uygulanacak özel çalışmalara ve askeri yaşam alanlarının sonbahar-kış dönemine hazırlığına ayrılacağı belirtildi.