Gazete Vatan Logo

24 saat kapanacaklar

Rusya ve Türkiye garantörlüğünde Suriye’nin kaderi için kritik önemdeki Astana görüşmeleri bugün başlıyor. Kazakistan’ın başkentindeki bir otelde bir araya gelen taraflar 24 saat kapalı kapılar ardında ateşkesi masaya yatıracak.

24 saat kapanacaklar

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Rusya garantörlüğünde İran ve BM temsilcilerinin katılımıyla yapılacak Astana görüşmelerinin 24 saat süreceğini ve kapalı kapılar ardında yapılacağını açıkladı. Suriye krizine siyasi çözüm bulunması için bugün Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayacak görüşmelere ilişkim Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, gazeteciler için bir bilgilendirme notu yayınladı. Açıklamada “Görüşmeler, 23 Ocak’ta (yerel saatle) 13.00’de (TSİ 10.00) başlayıp 24 Ocak’ta 13.00’de sona erecek. Lütfen görüşmelerin kapalı kapılar ardında yapılacağını bilin” ifadeleri kullanıldı. Kazak Dışişleri, görüşmelerin Astana’daki Rixos President Oteli’nde yapılacağını da aktardı.

ABD heyet göndermiyor

İngiliz haber ajansı Reuters, ABD yönetimin Astana’daki Suriye’de barışı hedefleyen görüşmelere bir heyet göndermeyeceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın geçici sözcüsü Mark Toner yaptığı açıklamada görüşmelere ABD’nin Kazakistan Büyükelçisi George Krol tarafından temsil edileceğini söyledi. Toner, bu kararın Başkanlık’taki geçiş süreci ve bu sürecin gerektirdiği acil işler sebebiyle alındığını söyledi. Bugün yapılmaya başlanan Astana görüşmeleri Rusya ve Türkiye’nin garantörlüğünde Suriye’de kalıcı barışı hedefliyor.

Haberin Devamı

Masada 14 kişi var

Astana’ya dün ulaşan muhalefet heyetini, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda masaya oturacak Suriye Askeri Muhalefeti Heyeti’nde, iç savaşın önde gelen gruplarınca görevlendirilen toplam 14 kişi yer alıyor. Bu ekipte, Özgür Suriye Ordusu’nun Güney Cephesi komutanlığından da bir temsilci bulunuyor. Heyetin başkanlığını, İslam Ordusu’nun temsilcisi Muhammed Alluş yapıyor. Hukuk, siyaset ve medya danışmanlarından oluşan yaklaşık 40 kişilik bir ekip de kentteki gruba refakat ediyor.

‘Çözüm için önemli bir inisiyatif’

Dün Astana’ya varan BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov ile bir araya geldi. Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Abdrahmanov, Suriye görüşmelerinde ülkesinin BM’yi lider katılımcı olarak gördüğünü ve Astana toplantısının Cenevre görüşmelerine olumlu katkı sağlayacağını söyledi. De Mistura, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki barış görüşmelerinin çok önemli bir inisiyatif olduğunu vurguladı. Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan de Mistura, görüşmelerin çok önemli bir inisiyatif olduğunu ancak beklentiler hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu kaydetti. Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov da görüşmeler öncesinde çok olumlu bir havanın hakim olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

‘Amaç ateşkesi pekiştirmek’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington’da Trump’ın yemin törenine katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Astana’daki görüşmelerle ateşkesi pekiştirmek ve siyasi süreci hızlandırmak istediklerini vurguladı.

McGurk tepkisi

Çavuşoğlu, Trump’ın, eski Başkan Barack Obama’nın DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi görevini yürüten Brett McGurk’un yeni yönetimde de aynı görevini sürdürmesine ilişkin ise şöyle konuştu: McGurk, daha önce YPG’nin üniformasını da giydi, ‘badge’ de taktı. Teröre karşı başka bir terör örgütüne güvenmenin ya da destek vermenin, bel bağlamanın çok yanlış olduğunu vurguladık.

Haberin Devamı

‘Destek sembolik’

ABD’nin El Bab’da şimdiye kadar verdiği desteğin sembolik olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Amerika’nın 20 kilometrenin altındaki bölgeye destek vermeyeceğini söylediğini ifade ederek, “DEAŞ’a karşı mücadelede çok daha etkili strateji ile iş birliği hedefliyoruz” dedi.