Gazete Vatan Logo

23 santimlik Yıldız Avcısı için Türkiye, ABD ile savaşa girdi

Kültür Bakanı Avcı, New York’ta dün açık artırmayla 12.7 milyon dolara satılan 5 bin yıllık ‘Yıldız Avcısı’ heykeli için mahkeme kararı çıkarttıklarını heykel satılsa bile iki ay boyunca alana verilemeyeceğini söyledi

23 santimlik Yıldız Avcısı için Türkiye, ABD ile savaşa girdi

Kültür ve Turzim Bakanı Nabi Avcı, dün New York’ta Christie’s Müzayede evinde açık artırmaya çıkarılan Anadolu’dan kaçırılma bakır çağına ait 23 santimlik kadın heykeli için, Anadolu kaynaklı 5 bin yıllık heykelin satışa sunulduğunu geçen haftalarda öğrendiklerini ve bu satışın durdurulması için hemen girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Kanıtlarsak bizim olacak

Konuyla ilgili ABD’de mahkemeye başvurduklarını belirten Nabi Avcı, mahkemenin verdiği geçici kararları anlattı. Avcı şunları söyledi:

“Mahkemenin geçici kararına göre, müzayede evi bu eseri 60 gün boyunca satın alacak olan kişiye teslim edemeyecek ve ödeme de kabul edilemeyecek. İkincisi mahkemenin verdiği kararda, bu eser açık artırmaya çıkarıldığı zaman sunucu bu eser üzerinde Türkiye’nin hak ve malikiyet iddiası olduğunu bununla ilgili bir dava süreci olduğunu açıkça ifade etmek zorundadır.” Mahkemenin verdiği bu 2 aylık süre içerisinde biz bu eserin, Türkiye’ye aidiyeti konusunda gerekli bilimsel raporları mahkemeye sunarak eserin ülkemize iadesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu herhangi bir eserin iadesinden ibaret değildir. Bu 200 yıldır devam eden büyük bir soygunun bir parçasıdır” dedi. Öte yandan Cristie’s Müzayede Evi’yle müzakerelerin düne kadar devam ettiğini kaydeden Nabi Avcı, konuyla ilgili olarak dün çıkan New York Times Gazetesi’ne ilan yayınlattıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Gelibolu’dan kaçırdılar

New York’taki Christie’s müzayede evinde 12 milyon 700 bin dolara satılan 23 santimlik kadın heykelinin adı ‘Guennol Stargazer’ (Guennol Yıldız Avcısı) olarak geçiyor. Kilden yapılmış en iyi 15 figür arasında gösterilen 5 bin yıllık heykelin Gelibolu Yarımadası’ndan ne zaman kaçırıldığı tam olarak bilinmiyor. ‘Guennol Yıldız Avcısı’, Guennol adını ilk sahibi Gallerli aileden alıyor.