Gazete Vatan Logo

22 cesede ulaşıldı, 15 kayıp aranıyor

Kelkit kıyısında ağıtlar yükselirken, ölüm otobüsü sudan çıkarıldı

Tokat'ın Reşadiye İlçesi yakınlarında dün sabaha karşı Kelkit Çayı'na uçan otobüsün yolcularından 5'inin daha cesedi bulundu. Böylece boğularak ölen 22 kişinin cesedi çıkarıldı, kayıp 15 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Ölüm otobüsü dev vinçle sudan çıkarılırken, bulunan cesetler yakınlarına teslim edilmeye başlandı. Çok sayıda kazazede yakını kazanın olduğu yere gelerek arama çalışmalarını izledi, ağıtlar yaktı.

İstanbul'dan Van'a giden Abdulbaki Yıldırım yönetimindeki 07 GG 324 plakalı Van Erciş İtimat firmasına ait yolcu otobüsü Tokat'ın Reşadiye ve Niksar ilçeleri arasında, Darıderesi Köyü yakınlarındaki virajda dün sabah saat 03.30 sıralarında sürücünün uyuması sonucu Kelkit Çayı'na uçtu. Yüzerek kurtulan bir yolcunun 4 kilometre uzalıktaki Darıderesi Köyü'ne giderek haber vermesi üzerine yardıma koşan köylüler ve ekipler o sırada otobüsün tavanına çıkmayı başaran 10 kişiyi halat atarak kurtardı, 1 kişinin de cesedini buldu. 200 metre sürüklenen otobüs sulara gömülürken, arama ve kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak için Sivas'ın Suşehri İlçesi yakınlarındaki Kılıçkaya Barajı kapakları kapatıldı. Nehirde su seviyesinin düşmesiyle arama çalışmalarını yoğunlaştıran Sivil Savunma, İtfaiye, Jandarma ve çevre illerden gelen dalgıçlar ile köylüler 16 kişinin daha cesedini çıkardı. Dün çıkarılan 17 ceset Reşadiye ve Niksar Devlet Hastanesi morglarına kondu.

BUGÜN 5 CESET ÇIKARILDI
dün akşam havanın kararmasıyla ara verilen arama çalışmalarını bu sabah yeniden başlandı. Kazayı duyup Van'dan yola çıkan yolcu yakınları bu sabah erken saatlerde kaza yerine ulaştı. Yakınlarını kaybedenlerin ağıtları yürekleri dağladı. Zaman zaman sinir kirizi geçirenler güçlükle sakinleştirilebildi.

Aramalar devam ederken otobüse yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bir ceset bulundu. Niksar İlçesi yakınlarındaki değişik noktalarda da 4 ceset daha bulunup çıkarıldı. Bulunan ceset sayısı 22'ye çıkarken kayıp olan yaklaşık 15 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

HIZ İBRESİ 120'DE TAKILI KALDI
Kazazede yakınları, Samsun'dan getirilen 100 ton kaldırma kapasiteli teleskopik vinçle ölüm otobüsünün sudan çıkarılmasını gözyaşlarıyla izledi. Otobüs savcılık incelemesi için Reşadiye İlçesi'ne götürüldü.

Kaza yapan otobüsün sudan çıkarılmasının ardından takograf bilgilerine de ulaşıldı. Emniyet yetkilileri, yapılacak incelemenin ardından aracın hız seyirine ayrıntılı olarak ulaşılacağını açıkladı. Bu arada otobüsün gösterge panelinde hız ibresinin 120 kilometrede takılı kaldığı görüldü.

Takograf bilgisinde otobüsün son hızının 90 kilometre göstermesi ise çeşitli yorumlara neden oldu. Uzmanlar, hızı düşük göstermek için takografların üzerinde oynama yapılabildiğini ifade etti.

BARA KAPAKLARI KAPALI
Reşadiye Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu, kaza yerindeki yolcu yakınlarına, "Acınızı paylaşıyoruz. Tüm kayıpları bulabilmek için askerlerimiz, sivil savunma ekipleri, dalgıçlarımız aramalarını sürdürüyor. Sivas, Ordu, Amasya, Samsun Sivil Savunma ekipleri ve askeri birlikler kaza yerinden Erbaa İlçesi'ne kadar olan 90 kilometrelik hatta, karadan arama çalışmalarını sürdürecek. Şu ana kadar 22 ceset çıkarıldı" dedi.

Kılıçkaya Barajı'nın kapaklarının halen kapalı olduğunu belirten Kaymakam Kurtoğlu, otobüsün suya uçtuğu bölgede ceset kalmadığını ve arama çalışmalarının ırmağın daha aşağı bölgelerinde yoğunlaşacağını söyledi. Kurtoğlu, "Otobüsde 39 biletli yolcu, 2 şoför ve 1 muavin olduğu bilgisi kesinleşti. Ancak, yoldan kaç yolcu aldığını bilmiyoruz. Yaralılarla yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz bilgilere göre otobüste 48 kişi olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak, bu kesin bilgi değil. Ailelerin başvuruları ile otobüste kaç kişinin bulunduğu netleşecek" dedi.

ÖLENLERİN ADLARI
Kazadan sonra cesedi bulunan 22 kurbandan kimliği belirlenen 20'sinin adları şöyle: Süleyman Karaman- ikinci şoför (46), Naim Aydemir (30), Ensari Aydemir (2), Meryem Aydemir (3), Güvercin Kali (60), Nurettin Denizer (46), Enver Denizer (37), Nesim Demirtaş (30), Mustafa Bayram (49), Cesim Demirtaş (25), Saadet Düdük, Nesrin Kali (29), Deniz Yüce (4), Murat Yılmaz (26), Şükrü Murat Koçak, Şakir Yüce, Salih Demirtaş, Özdemir Karataş (37), Murat Elçi (muavin), Sebahattin Demirel

CENAZELER TESLİM EDİLİYOR
Niksar Devlet Hastenesi'nde bulunan 5 cenaze ve Reşadiye Devlet Hastanesi'nde bulunan 11 cenaze, yapılan otopsinin ardından yakınlarına teslim edildi.

Haberin Devamı