Gazete Vatan Logo

2016 KPSS (DHBT) başvuruları bu gün sona eriyor!

DHBP başvuruları bugün sona eriyor. 4 Aralık 2016 Pazar günü gerçekleştirilecek olan DHBT sınavı için başvurular nasıl ve nereden yapılır? Sınav ücreti ne kadar? İşte Din Hizmetleri Alan Bilgisi ile ilgili başvuru işlemleri...

2016 KPSS (DHBT) başvuruları bu gün sona eriyor!

Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak amacıyla sınava girecek adaylar için 2016-KPSS DHBT başvuruları bugün sona eriyor. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet adresinden T.C Kimlik numaraları ve şifrelerini girerek yapabilecekler.

DHBT'YE BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

Adayların DHBT'ye girmek için başvuru yapmadan önce öğrenim düzeyine uygun olarak KPSS başvurusu yapmaları gerekmektedir. DHBT'ye gireceği öğrenim düzeyinde KPSS başvurusunu yapmayan adayların DHBT'ye başvuruları sistem tarafından engellenecektir.

SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

2016 KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) sınav ücreti 55,00 TL olup aşağıda belirtilen bankalara yatırılacaktır.

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık .Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.

Haberin Devamı

SINAV NE ZAMAN?
ÖSYM'den sınav tarihleri ile ilgili değişikliğe gidildiği belirtilerek "22.10.2016 tarihinde yapılacağı duyurulan Kamu Personel Seçme Sınavının (2016-KPSS Ortaögretim/Önlisans (Ön Lisans Düzeyi),16 Ekim 2016 tarihinde yapılmasına, 23.10.2016 tarihinde yapılacağı duyurulan Kamu Personel Seçme Sınavının (2016-KPSS Ortaögretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi),20 Kasım 2016 tarihinde yapılmasına karar verilmiştir" açıklamasında bulunuldu. DHBT sınavı ise "Kamu Personel Seçme Sınavı 2016-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT), 4 Aralık 2016 tarihinde uygulanacaktır."
SINAV MERKEZİ TERCİHLERİ
Adaylar bu alanlara kendi adres ilini ve adres iline yakın sistem tarafından izin verilen sınav merkezlerinden birini yazabileceklerdir. Bunun dışında bir tercihte bulunulamaz. Başvuru yaptıktan sonra sınav merkezi tercihlerini değiştirmek isteyen adaylar bu değişikliği başvuru süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabileceklerdir. Başvuru süresi bittikten sonra sınav merkezleri tercihlerinde değişiklik yapılamaz. ÖSYM gerektiğinde, sınava başvuran aday sayısına bağlı olarak listede yazılı sınav merkezlerine ek olarak yeni sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir.
Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adayların, sınava başvurusunu tamamladığı tarih de dikkate alınarak (sınava son başvuru gününde başvuran adaylardan başlamak üzere) belirlenecek bir kısmı, kapasitesi dolmamış diğer sınav merkezlerine atanır. Böyle durumlarda adayın sınava gireceği yeri saptama yetkisi Merkezimize aittir. ÖSYM gerekli olduğu hâllerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezine atayabilir.
ÖSYM, adayların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden adres bilgilerini kontrol etme hakkını saklı tutar. Yanlış beyanda bulunan adaylar ÖSYM tarafından belirlenecek sınav merkezlerine atanabilecektir. Sınava girmek istediği merkezi yazmayan adaylar, ÖSYM tarafından herhangi bir sınav merkezine atanacaklardır. Adayların atandıkları sınav merkezleri değiştirilemez. Başvuran aday sayısının 1000'den az olduğu sınav merkezlerinde sınav yapıp yapmama hakkında ÖSYM Başkanlığı tarafından başvurular tamamlandıktan sonra karar verilecektir
SINAV KONULARI
Sınavda adaylara, çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacaktır. Testte yer alan ilk 20 soru (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır. Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:
a) İslam İnanç Esasları
b) İslam İbadet Esasları
c) Kur’an Bilgisi
d) Siyer
e) İslam Ahlakı
İkinci 20 soru (DHBT-2) adayların öğrenim düzeyine göre farklılık gösterecektir. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşacaktır. Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:
a) Tefsir
b) Fıkıh
c) Hadis
d) Akaid & Kelam
e) İslam Tarihi
f) Dinler ve Mezhepler Tarihi
g) Dini Hitabet
DHBT’de yer alan Kur’an-ı Kerim metinleri ve mealleri “Türkiye Diyanet Vakfı, Yayın No: 86/A, ISBN: 978-975- 389-081-6, Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali” isimli kaynaktan alınacaktır
DHBT SINAV MERKEZLERİ:
010 ADANA
062 ANKARA/ÇANKAYA
070 ANTALYA
160 BURSA
210 DİYARBAKIR
250 ERZURUM
260 ESKİŞEHİR
270 GAZİANTEP
341 İSTANBUL 1 (Kadıköy, Maltepe, Ataşehir)
343 İSTANBUL 3 (Beyoğlu/Şişli/Beşiktaş/Kağıthane/Sarıyer)
352 İZMİR/KUZEY (Karşıyaka/Bornova/Çiğli)
380 KAYSERİ
420 KONYA
440 MALATYA
550 SAMSUN
580 SİVAS
610 TRABZON
650 VAN
DHBT NEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır. DİYANET daha önce yeterlik adıyla kendisi sınav yapmaktaydı. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 2014’te bu sınavı ÖSYM yapmaya başladı. DHBT 2 yılda bir yapıldığı için bu yıl sınava başvuru yapamayan adaylar 2018’e kadar beklemek durumunda kalacaktır. Onun için 2017’ye kadar mezun olabilecek durumda olan ve sınava girme şartını taşıyan Diyanet’te görev almayı düşünen adayların mutlaka bu sınava girmeleri gereklidir.
Adayların merakla beklediği DHBT başvuruları bugün sona eriyor. Adaylar bugün iş saatine kadar başvurularını yapmaları gerekiyor. Peki Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) başvuruları nasıl ve nereden yapılır? Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ortaöğretim ve önlisans düzeyinde sınav tarihlerinde değişikliğe gidildi. Bu değişiklikten din hizmetleride nasibini aldı.

Haberin Devamı