Gazete Vatan Logo

2 seçime rağmen konutta da rekor

Bu yıl 2 seçime rağmen otomotiv gibi konuttan da rekor sinyalleri geldi. Ekim’de 1 milyonu aşan konut satışlarında yıl sonunda 1.2 milyon ile tarihi zirve bekleniyor.

2 seçime rağmen konutta da rekor

Bu yılın ikinci yarısında hem 7 Haziran hem de 1 Kasım seçimleri nedeniyle yaşanan siyasi belirsizliğe rağmen konut satışları, otomotiv satışları gibi rekora gidiyor. Otomotiv satışlarının bu yıl 970 bin adet ile tüm zamanların rekorunu kırması beklenirken, konut satışlarında da tarihi zirve hedefi var.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde Ekim’de bir önceki yıla göre yüzde 8.8 artışla 104 bin 98 konut satıldı. Ocak-Ekim döneminde satılan toplam konut yaklaşık yüzde 12 artışla 1 milyon 40 bini yakaladı. Eylül ayında sert fren yapan konut satışlarının Ekim ayında 1 milyon seviyesini aşması, yıl sonunda yeni bir rekor beklentisini kuvvetlendirdi.

1.2 milyon hedefi

İlk kez 2013 yılında 1 milyon seviyesini aşan konut satışları 2014 yılında 1 milyon 157 bin adetle tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Bu yıl konut satışlarının yılın bitimine iki ay kala 1 milyon seviyesini yakalamasıyla, yıl sonunda 1 milyon 250 bin adetin yakalanması ve yeni bir rekor kırılması bekleniyor.

Haberin Devamı

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2015 yılının konut satışlarında tarihi zirve olacağını belirterek, “1 milyon 200 bini rahat yakalarız. Verilere göre, piyasanın Ekim ayında seçim sonuçlarını satın aldığını görüyoruz. Ekim’de yabancıların da ilgisi artmaya başlamış. Kasım ayından itibaren hem yerli hem yabancının ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Türkiye’de yıllık 600 bin yeni konuta ihtiyaç var. Birinci elde bu rakam üretiliyor. İkinci el piyasası da hareketlenince konut satışlarında 1 milyonu görüyoruz. Yabancı satın almaları da hızlanınca bu sektör önümüzdeki 3-4 yıl lokomotif olmaya devam edecek” değerlendirmesini yaptı.

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, yıl sonunda kadar konut satışlarının 1 milyon 250 binin üzerine çıkabileceğini söyledi. Dumankaya, “Yıl sonu 1 milyon 250 binin üzerinde satışın gerçekleşeceği neredeyse kesinleşti. Yılın son iki ayında da satışlarda artış bekliyoruz. Henüz artırılmayan fiyatlar nedeniyle tüketici için yıl sonuna kadar alım fırsatı var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hem yerli hem yabancı

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Siyasi belirsizlikler nedeniyle 2015 kayıp yılı olmasına rağmen konut satışında sektör olarak adım adım rekora gidiyoruz” dedi. İnşaat sektörünün 2016 yılında yıldızının parlayacağına dikkat çeken Demir, istikrarlı bir piyasanın oluşmasıyla yerli-yabancı yatırımcılar için gayrimenkul sektörünün yatırım limanı olarak görüldüğüne işaret etti. Demir, 2016 yılının da yine bir rekor yılı olmasını beklediklerini söyledi.

Kredili satışa faiz freni

KONUT satışları Ekim ayında yükselişe geçerken, ipotekli satışlar yani kredili satışlar faizin yüzde 14 seviyesine gelmesinin etkisiyle gerilemeye devam etti. İpotekli satışlar Ekim’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.7 azalışla 27 bin 996’e indi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26.9 oldu. İpotekli satışlar Ocak-Ekim döneminde yüzde 18 artışla 365 bin 552’e çıktı. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 artarak 50 bin 564 oldu.

Haberin Devamı



Yabancı İstanbul’u seçti

YABANCILARA yapılan konut satışları, Eylül ayında yaşadığı düşüşün ardından Ekim’de toparlandı. Yabancıya satış yüzde 23.8 artarak 2 bin 236 oldu. Ocak-Ekim döneminde ise yüzde 19.5 artışla 18 bin 428 adet olarak gerçekleşti.

Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ekim 2015’te ilk sırayı 780 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u Antalya takip etti. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı sırasıyla Irak, Suudi Arabistan, Rusya, Kuveyt ve İngiltere vatandaşlarına yapıldı. Körfez’in ağırlığı dikkat çekti.