Gazete Vatan Logo

2 bin çadır 10 günde Van’a nasıl ulaşamadı?

-30 derece soğuğa dayanıklı 2 bin çadır prosedüre takıldı

İngiltere’den gelecek ve -30 derece soğuğa dayanıklı 2 bin çadır prosedüre takıldı. Önce gümrük engeli aşıldı daha sonra nakliye sorun oldu. Ancak deprem üzerinden 10 gün geçmesine rağmen tek bir çadır bile Van’a ulaştırılamadı

7.2 büyüklügündeki Van depreminden sonra yardım için seferber olan sivil toplum kuruluşlarından biri de Ratory Kulübü’ydü. Depremde evleri yıkılan ve barınma sorunu yaşayan depremzedeler için ilk etapta 2 bin çadır gönderilmesi için merkezi İngiltere’de bulunan yardım organizasyonu Shelterbox organizasyonu ile bağlantıya geçildi. Shelterbox, bölgeye ilk etapta tanesi bin dolar olan, içinde 10 kişinin barınabileceği çadır, yatak, battaniye, yemek pişirici, eldiven, atkı, balta, ip, keser, testere, kap-kacak, ısıtıcı gibi önemli yardım malzemelerinin olduğu kutuları Van’a göndermek için çalışma başlattı.

Dış yardım kapalı

Ancak Türkiye depremin ilk günü dış yardım taleplerini kabul etmediği için çadırlar yola çıkamadı. Depremin üçücüncü günü dış yardımların kabul edilmesiyle çadırlar için Van yolu açıldı. Ancak bu sefer de gümrük sorunu ortaya çıktı. Gümrük sorunun aşılması için kutuların Kızılay’a bağışlanmasına karar verildi. Kızılay ile hemen görüşmeye başlandı. Kızılay ise kutunun içinde yer alan ısıcıtı, balta, testere, ip ve çekiç gibi malzemelerin güvenlik nedeniyle kutulardan çıkartılmasını talep etti. Talep üzerine İngiltere’deki 2 bin kutu içindeki bu malzemeler teker teker çıkartıldı ve Kızılay’ın istediği şekle getirildi. Ancak sorunlar yine bitmedi. Bu sefer nakliye için uçak bulunamadı. Bunun üzerine Van Valiliği devreye girdi ve THY ile Cuma günü anlaştı. Şu anda 484 çadır, THY’nin kargo bölümünde boş yer açılmasını bekliyor. Boş yer açılmasıyla Erzurum üzerinden Van’a ulaşacak.

Tanesi bin dolar

İstanbul Rotary Kulübü Başkanı Turgay Ağralı, depremin ilk gününden itibaren bu yardım için çalıştıklarını söyledi: “Shelterbox, dünya çapında bir organizasyon. Hazırladıkları kutular barınma sorunun çözmek için üretiliyor. İlk etapta 424 tane gelecek. Bunlar 2 bine tamamlanacak. Kutuların tanesi bin dolar ve bir kutu 50 kilo. Çadırlar -30 dereceye, üç katmanı sayesinde dayanıyor. En üst katı su ve rüzgar geçirmiyor. Orta kat ile alimünyumdan yapılmış ve ısıyı tutuyor. Alt kat ise pamuktan.” n HABER MERKEZİ

Van’a 800 öğretmen atandı

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı, Van’daki depremin ardından okullardaki ihtiyacı karşılamak üzere 800 öğretmenin atamasını yaptı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Van’daki okul ve kurumların öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, 2011’de kullanma izni bulunan ve 2011’de ataması yapılıp, göreve başlamayanların yerine atanmak üzere 800 öğretmen kadrosuna 2011 Ağustos ayında “Tercih Dışı Atanmak İstiyorum” tercihinde bulunan öğretmenler arasından 800 öğretmen atandı. Atama, KPSS 10 puan üstünlüğüne göre elektronik ortamda kura ile yapıldı. Yerleri belirlenen adaylar, görev yerlerini MEB’in internet adresinden öğrenebilecek. Ataması yapılan adaylar 14 Kasım’da yeni görev yerlerinde göreve başlayacak.

Ünlüler Van’a akacak

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı’nın Van’da görev yapan öğretmenlerin ve öğrencilerin moral motivasyonuna katkıda bulunmak amacıyla başlattığı kampanyada dün itibariyle 10 isim belirlendi. Kampanyanın açıklanması ile birlikte bakanlığa “Ben de destek verebilirim” telefonları gelmeye başladı.

Bakanlık dün akşam saatleri itibariyle 14 Kasım’da Van’a götürülecek 10 ismi belirledi. Gelen talepler ve yapılan görüşmeler üzerine Cem Davran, Demet Evgar, Levent Üzümcü, Sunay Akın, Birol Güven, Tamer Karadağlı, Pınar Altuğ, Furkan Kızılay ve Emre Karayel’in Van’a gelerek ilk derse katılma sözü verdi. Bakanlığın Perran Kutman’a da teklif götüreceği kaydedildi. Listenin önümüzdeki günlerde daha da artması ve belirlenen isimlerin 14 Kasım’da uçakla Van’a götürüleceği bildirildi.

Haberin Devamı