Gazete Vatan Logo

2-B’de geri sayım başladı

ORMAN vasfını yitirmiş 2-B arazilerinin satışına ilişkin düzenleme, Ekim’den sonra Meclis’e sevk ediliyor. Yürütülen çalışmalara göre, 2-B arazileri ya rayiç bedel, ya emlak vergisine tabi değer ya da karma yöntemle kullanıcılara satılacak. Taslak çalışmasına göre, 2-B’ler, hak sahipliğinde süre şartı aranmaksızın kullanıcılara satılacak. Kentsel dönüşüme uygun yerler TOKİ’ye devredilecek. Bazı alanlar da yeniden ormana dönüşecek.

Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik ve Maliye Bakanlıkları, 2-B arazilerinin ekonomiye kazandırılmasına ilişkin yasa taslağı üzerindeki çalışmaları sürdürüyor. Temel esasları büyük ölçüde belli olan düzenlemede, bedel tespiti ve başvuru süresi gibi hususlarla ilgili değerlendirme çalışmaları ise devam ediyor.

İlgili bürokratlar, 2-B düzenlemesine ilişkin taslak çalışma konusunda, ilgili Bakanlara brifing verecek. Brifingte ortaya çıkan görüşler doğrultusunda yeniden ele alınacak düzenleme, daha sonra Başbakanlığa gönderilecek. Burada da nihai şeklini alarak, Meclis’in yeni yasama döneminde TBMM’ye sevk edilecek.

Satışta 5 yıl vade

2-B’ler, rayiç bedel, emlak vergisine tabi değer ya da bu 2 modeli de içerecek karma yöntemle satılacak. Rayiç bedel uygulamasında, Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli olacak. Ancak Hazine taşınmazlarının bedellerinin ödenmesindeki 2 yıllık taksit süresi, 2-B arazileri için 5 yıl olacak. Hak sahipleri isterlerse bedeli peşin, isterlerse kanuni faiziyle birlikte 5 yıl taksitle ödeyebilecek.

En fazla 2-B arazisi Antalya’da

Kadastro ve güncelleme çalışması yapılan ve 2-B arazilerinin ilk etapta satışa sunulması planlanan iller şöyle: Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur,Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Düzce, Edirne, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Yalova. 2-B’lerle ilgili ilk çalışmalarda, Türkiye’de 473 bin 419 hektarlık 2-B arazisi belirlenmişti. Kadastro çalışmalarının güncellenmesi ve bazı alanların yeniden ormana dönüştürülmesi sonrasında, 2-B’lerin brüt alanı 400 bin hektara. 2-B’lerin en fazla bulunduğu illerin başında Antalya geliyor.

Soyak’ın bahçe teraslı dairelerine büyük ilgi

Soyak’ın Bahçeşehir’de doğa ile iç içe lüks projesi Soyak Bahçe&Bahçe büyük ilgi görüyor. 24 Haziran’da satışına başlanan proje, Aralık 2013’te tamamlanarak sahiplerine tesyim edilecek. Soyak Bahçe&Bahçe’de her evin, yeşil bambu tasarımlı “Yeni Nesil Bahçe”si ve 2 araçlık otopark alanı bulunuyor. Soyak’ın sürdürülebilir kalite anlayışı ile geliştirilen, en modern teknolojinin kullanıldığı 294 adet bahçeli evden oluşan Soyak Bahçe&Bahçe’de, bahçe teraslı 3+1 dubleksler 402 bin lira, bahçeli 5+1 tripleksler 568 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Soyak Bahçe&Bahçe’de, yüzme havuzu, basketbol sahası, tenis kortu, kafe, havuz bar, çatı bar da bulunuyor.

Avcılar Park’ta m2 fiyatı 2 bin 500 TL

Avcılar’ın merkezinde Gül Proje ve Toya Yapı ortaklığıyla 100 milyon TL yatırımla inşaatına başlanan ‘Avcılar Park’ projesinin yüzde 25’inin satışı tamamlandı. 19 blokta 125 metrekareden 257 metrekareye kadar farklı büyüklüklerde 275 daireden oluşan projede özellikle 3+1 daire tipleri yoğun ilgi görüyor.

Gül İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Aydın, “Ana ulaşım yollarına, İDO iskelesine ve Atatürk Havaalanı’na yakınlığı sebebiyle projemiz dikkat çekiyor”dedi.

Açık-kapalı yüzme havuzları, Türk hamamı, sauna ve SPA merkezinin bulunduğu bin 500 metrekarelik sosyal tesis alanının yer aldğı projede dairelerin metrekare fiyat 2 bin 500 TL’den başlıyor.

MAPIC ödül törenine son başvuru 9 Eylül’de

Alkaş Perakende Hizmetleri’nin Türkiye temsilciliğini yaptığı ve 2006’dan beri Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul ve perakende fuarı MAPIC, bu yıl da sektörün en iyilerini ödüllendiriyor. MAPIC’a katılım için son başvuru tarihi 9 Eylül 2011.

17 Kasım 2011 gecesi gerçekleşecek ödül töreninde “En İyi Yeni Perakende Konsepti”, “En İyi Perakende Yatırımcısı”, “En Çok Büyüme Gösteren Perakendeci” ve “Şehir Merkezinde Yer Alan En İyi Perakendeci” olmak üzere 4 ana kategoride ödüller verilecek. Ödül töreninde “Jüri Özel Ödülü” jürinin en çok beğendiği perakendeci veya projeye verilirken, “Yılın Profesyoneli ” ödülü ise İtalyan perakende sektöründen bir markaya verilecek.

Varyap Grand Tower’dan 30 ay sonunda tek seferde geri ödeme fırsatı

Varyap Grubu tarafından Batı Ataşehir’de inşa edilen LEED kayıtlı Türkiye’nin ilk ve tek yeşil karma konut projesi Varyap Meridian’ın, üçüncü ve son etabı olan Varyap Grand Tower’da, kredi geri ödemesi için 30 ay sonunda tek seferde ödeme seçeneği getirildi. Varyap Grand Tower’dan daire almak isteyen müşteriler; daire fiyatının yüzde 1’ini peşin, yüzde 75’i için ise anlaşmalı bankalar olan Halkbank, Akbank ve Vakıfbank üzerinden kredi kullanabiliyor. Kalan yüzde 24’lük kısım için de müşterilere, iki ödeme seçeneği sunuluyor. 18 ay vadeyi tercih edenler; Türkiye’nin en düşük faiz oranı ile aylık yüzde 0.44 faizi, her ay eşit taksitler halinde ödemelerini yapabiliyor. Kredi geri ödemesinde, 30 ay erteleme seçeneğini tercih edenler ise 30 ayın sonunda; aylık 0.90 vade farkı ile tek ödeme yapabiliyor. 382 bin TL ile 1 milyon 911 bin TL’ye kadar fiyatlardaki Varyap Grand Tower daireleri, farklı büyüklüklerde ve özel olarak tasarlandı.
Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, Grand Tower’ın iyi bir satış grafiği çizdiğini ve satışa çıktığı Mayıs 2011’den bu yana geçen üç ayda toplamı 412 daireden oluşan projede, dairelerin yüzde 85’inin satıldığını belirtti.

Suryapı, Adapark’ta % 5 peşinle satışa başladı

SUR Yapı, Sancaktepe’de hayata geçirdiği ve 198 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunduğu Ada Park’ta yeni bloklar için 31 Ağustos 2011 tarihine kadar geçerli yeni bir kampanya başlattı. Mayıs 2013’te teslim edilecek olan Ada Park’a özel bu fırsattan yararlanmak isteyenleri yüzde 5 peşin ve yüzde 20 teslimde ödeme avantajıyla ev sahibi olabilecek. İlk 1 yıl içinde altı ay arayla iki kez %5 ve teslimde %20 ödeyerek geri kalan tutarı 120 aya kadar vadelendirebilecek. Ayrıca yaz kampanyası kapsamında ödenen peşinat veya kullanılan banka kredisi üzerinden yüzde 10 indirim imkanı sunuluyor.

Ümraniye’ye bağlı Sancaktepe mevkiinde bulunan Ada Park’ta 66 m2’lik 1+1 daireler 198 bin ile 205 bin TL, 80-122 m2’lik 2+1 daireler 235 bin ile 409 bin TL, 139-176 m2’lik 3+1 daireler 370 bin ile 557 bin ve 198 m2’lik 4+1’ler 545 bin ile 588 bin TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Haberin Devamı