Gazete Vatan Logo

18 günde 3 bin deprem

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bodrum’da meydana gelen depremle ilgili, bölgede 5 büyüklüğündeki sarsıntıların devam edebileceğini ancak insanların tatilini yarıda bırakmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığını bildirdi.

18 günde 3 bin deprem

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bodrum’da meydana gelen depremle ilgili, bölgede 5 büyüklüğündeki sarsıntıların devam edebileceğini ancak insanların tatilini yarıda bırakmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığını bildirdi. Sözbilir, 21 Temmuz’daki 6,5 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 3 binin üzerinde sarsıntı yaşandığını belirtti. Bu depremlerin önemli bir kısmının artçı olduğunu ifade eden Sözbilir, “Fakat bazen ana şokla bağlantısı olmayan depremler de oldu. 5 büyüklüğündeki deprem de böyleydi. Aslında kendi içinde ana şok şeklinde gerçekleşen depremler bunlar. Son büyük depremler 6,5’lik depremin artçıları değil” dedi.

Depremlerde değişik büyüklükteki faylarda kırılmalar meydana geldiğini anlatan Sözbilir, bölgede çok sayıda fay olduğu için bu ölçekteki depremlerin devam etmesini beklediklerini vurguladı.

Daha büyük deprem?

Sözbilir, “Bölgede daha büyük bir deprem meydana gelebilir mi?” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Enerji boşalıyor ama ‘Daha büyük deprem olur mu olmaz mı?’ cevabını kimse veremez. Ancak Bodrum’un etrafındaki fayların büyüklüğü ve uzunluğu fazla değil. Büyük fay kırıldı, 5 büyüklüğündeki depremler devam edebilir. Ancak tatili yarıda bırakmasını gerektirecek bir durum yok, normal hayatlarına devam etsinler. Bodrum merkezdeki yapılar belli kalitede ve az katlı. Bodrum büyük bir sağlam ana kaya üzerinde. Sadece sarsıntı hissedilecektir.”

Haberin Devamı

2 bin kişilik otel yıkıldı: 5 ölü var

Çin’in Siçuan eyaletinde meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremde, bazı evler ve 2 bin kişinin kaldığı dev otel kısmen yıkıldı, en az 5 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı. Depremden sonra meydana gelen 100’den fazla artçı, korku ve paniğe yol açtı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin orta kesimlerindeki Siçuan eyaletinde yerel saatle 21:19’da (Türkiye saati ile 16.19) meydana gelen depremin merkezi yerin 10 kilometre altında. Siçuan’da Mayıs 2008’de meydana gelen depremde 70 bin kişi ölmüştü.

Bodrum her gün sallanıyor
Bodrum ve çevresi dün sabah da 4.9 ve 4.2 büyüklüğündeki depremlerle sallandı. Depremler 08.18 ve 08.44’de 7 kilometre derinlikte oldu. İnsanlar uzun süre binalara giremedi. Depreme yakalanan ünül sanatçı Fatma Girik’in ilk yorumu ise “Alışmalıyız” oldu.

Haberin Devamı