Gazete Vatan Logo

15 bin ortak ATM’de işlem ücretsiz olacak

Kamu bankaları, maliyetlerini azaltmak için önemli bir adım atttı. Artık Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım’ın 15 bin ATM’si ortak hizmet verecek ve işlemlerden ücret alınmayacak. Atılan bu adım, uzun vadede faizi düşürebilir

15 bin ortak ATM’de işlem ücretsiz olacak

Kamu bankaları, ortak ATM’leri müşterilerine ücretsiz kullandırmak için protokol imzaladı. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım müşterileri artık 15 bin ATM’yi işlem limitleri dâhilinde hiçbir ücret ödemeden kullanabilecek.

Yapılan açıklamaya göre, banka müşterilerinin başka bir banka ATM’sini kullanarak işlem yapmasını sağlayan ‘Ortak ATM Sistemi’nin 2009 yılından beri uygulanıyor ancak ödenen komisyon/masraf ücreti nedeniyle müşteriler bu sistemden yeterince yararlanmıyor. Ayrıca bankalar müşterilerine daha yaygın bir kanaldan ulaşabilmek adına ATM ağlarını yüksek maliyetlere katlanarak genişletiyor. İthal edilen her bir ATM’nin ortalama 20 bin euro civarında maliyeti olduğu göz önüne alındığında bu bedeller ülkemizin dış ticaret açığını olumsuz etkiliyor. Ortak ATM sisteminden arzu edilen sonuçların elde edilebilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar neticesinde; ilk etapta Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları bir araya gelerek ‘Ücretsiz Ortak ATM Kullanımı’ sistemini hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Açıklamada, aynı noktada bulunan ATM’ler ile ilgili optimizasyon çalışmalarının başlatıldığı, ATM cihazı ithalatının azalarak dış ticaret dengesine olumlu katkı sağlanmasının hedeflendiği belirtildi. Bu 5 bankanın toplam kredi kartı sayıları 13 milyon adet, banka kartı sayıları 55 milyon adede ulaşıyor.

Ülke ekonomisine katkı sağlayacak

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Türkiye’de herkesin bankacılık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmasını istediklerini belirterek, “Ortak ATM, hem müşteri memnuniyeti hem ülke menfaati adına son derece önemli. Bu iş birliği sayesinde, bankacılık işlemlerini ortak ATM üzerinde gerçekleştirenler komisyon ödeme çekincesi de yaşamayacak. Bu uygulamanın şube dışı işlem alışkanlığını artırarak hizmet kalitemizi olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. ATM ithalatını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlayacak” dedi.

Kalite artacak

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, “Bankaların ATM kaynaklı katlandığı maliyetlerde düşüş beklerken, hizmet standartlarında artışın olacağını bekliyorum” dedi. Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş da “ATM cihazları için her bankanın üstlendiği ciddi maliyetleri ortadan kaldırıyoruz. Bu sayede ülke ekonomisine katkılar sağlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Faizleri düşürebilir

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bu iş birliğine Türkiye’nin en büyük ATM ağıyla katıldıklarını belirterek, “ATM’lerin çok daha kolay erişilebilir ve ücretsiz kullanımı ile konvansiyonel şube bankacılığının işlem payının azalmasını, dolayısıyla genel olarak operasyonel süreçlerin daha iyi yönetilmesi ile sektörün hizmet kalitesinin artacağını öngörüyoruz. Bu ve benzeri birliktelikler, bankaların operasyonel maliyetlerinin azaltılmasına, dolayısıyla en nihayetinde faizlerin aşağı yönlü hareketine de önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

HANGİ İŞLEMLER ÜCRETSİZ?

15 bin ortak ATM’den para yatırma, para çekme, bakiye sorgulama, kredi kartı borç sorgulama, kredi kartı limit sorgulama, kredi kartı borç ödeme işlemleri limitler dahilinde ücretsiz yapılacak.

Haberin Devamı

Milli serveti koruyacak

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, vizyonlarının merkezinde dijitalleşmenin yer aldığını ifade ederek, “Çünkü müşterilerimizin zamanı çok değerli. Ortak ATM projesi de bu anlayışımızın bir parçası. İşlemlerde komisyon alınmaması ve daha fazla ATM’den işlem yapılabilecek olması müşteri memnuniyetine önemli bir katkı sağlayacaktır. Milli servetimizi koruyan bu proje sektörümüze de örnek olacak, maliyetlerin müşteri lehine değişmesini sağlayacaktır” şeklinde konuştu.