Gazete Vatan Logo

15 bin müfettiş ile tam saha pres

Kayıt dışılıkla mücadelede 24 saat denetim uygulamasına geçilecek. Denetim elemanı sayısı 15 binin üzerine çıkartılacak

Kayıt dışı ekonominin gayrisafi yurt içi hasılaya oranını yüzde 26.5’ten yüzde 21.5’e düşürmeyi, kayıtlı faal mükellef sayısını 4.9 milyondan 5.4 milyona çıkartmayı hedefleyen Hükümet, 15 bine ulaşacak kadroyla 24 saat denetleme uygulamasına geçecek.

Kayıtdışı Ekonominin Azaltılması Programı Eylem Planı’nın ayrıntıları, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından basın toplantısıyla açıklandı. Plana göre, Türkiye’de kayıtdışı ekonominin GSYH’ye oranı yüzde 26.5 düzeyinde. Bu oranın 2015 yılında yüzde 25’e, 2016 yılında yüzde 24’e, 2017 yılında yüzde 23’e, 2018 yılında da yüzde 21.5’e düşürülmesi hedefleniyor. Tarım dışı sektörlerde kayıtdışı çalışanların tarım dışı istihdama oranının da yüzde 22’den yüzde 17’ye gerilemesi, kayıtlı faal mükellef sayısının da 4.9 milyondan 5.4 milyona çıkması öngörülüyor.

Kaçakçıya ihale yasağı

Kayıtdışılıkla mücadelede etkinliğin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla 24 saat esasına dayanan denetim uygulamasına geçilecek. Bu kapsamda SGK’da görev yapan denetmen sayısı 5 bine çıkarılacak. Mehmet Şimşek, 300 yeni vergi müfettiş yardımcısı alarak vergi denetim kapasitesini 10 binin üzerine taşıyacak şekilde kadroyu genişletmeye devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Şimşek, kayıtdışı işçi çalıştırmaları veya kaçakçılık suçlarını işlemeleri sebebiyle haklarında mahkeme tarafından kesinleşmiş hüküm bulunanların kamu ihalelerine giremeyeceklerini açıkladı. Şimşek, vergi ve sosyal güvenlik bilincini geliştirmek amacıyla sinema, dizi yapımcıları ve senaristlerle bir araya gelerek, kayıtdışılık konusunun yapımlarda işlenmesini sağlayacaklarını anlattı.

Konutların değeri

Şimşek, 3 yıllık dönemi kapsayacak plan ile herhangi bir vergi artışı ya da yeni vergi getirilmesinin söz konusu olmayacağını kaydetti. Beyannameleri birleştirmek istediklerini belirten Şimşek, “Mükellef SGK’ya ayrı, Maliye Bakanlığı’na ayrı beyanname veriyor. Biz diyoruz ki bunları tek bir beyannameye dönüştürelim” dedi. Şimşek ayrıca, konutların gerçek değerlerinin tapu işlemlerinde bildirilmesine yönelik, Gelir İdaresi Başkanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün ortak bir çalışma yürüttüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

Vergi ATM’leri geliyor

ŞİMŞEK, vergi tahsilatını artırmak amacıyla birçok yere banka ATM’leri gibi vergi ödeme terminalleri kuracaklarını açıkladı. Elektronik ticaretin kayıt altına alınması ve nakit ekonomisi ile mücadele kapsamında da birçok adım atacaklarını bildiren Şimşek, internet ve sosyal medya üzerinden yapılan reklam faaliyetlerinin vergilendirilmesine yönelik gerekli hukuki ve teknik altyapıyı oluşturarak takip edeceklerini belirtti. Şehir içi toplu taşımada yeni sistemlerin geleceğini kaydeden Şimşek, İstanbul örneğinde olduğu gibi tüm illerde kademeli olarak elektronik ücret toplama sistemi getireceklerini söyledi. Şimşek, “Nereden buldun” uygulamasının da gündemde olmadığını bildirdi.