Gazete Vatan Logo

14 Şubat’a günler kala ‘kaydırın’ sevgili bulun

İnsan aylar sonra üniversite arkadaşlarıyla buluştuğunda ne konuşur? İş? Aşk? Geçen hafta bizim masada bir de Tinder vardı. Meğer aylardır herkes ‘kaydırıp’ duruyormuş...

14 Şubat’a günler kala ‘kaydırın’ sevgili bulun

Efendim konu şuradan açıldı. Üniversiteden bir arkadaşımız Tinder’dan İstanbul’da çalışan yabancı biriyle tanışmış, evlenmiş ve ABD’ye yerleşmişler. Çok mutlularmış. Tabii bir anda radarlar açıldı hepimizde. Meğer çok hafife almışız biz bu uygulamayı. “Sen gazetecisin denemelisin” gazıyla cep telefonuma indirdim hemen. Özeti şu: Program yeni insanlarla tanışmayı amaçlıyor. Uygulamayı indirince önüne yakın mesafede olan ve uygulamayı kullanan ve ilgilendiğin cinsten kişilerin fotoğrafları çıkıyor. Ekranı sağa kaydırırsan beğendim, sola kaydırırsan beğenmedim oluyor. Senin beğendiğin biri de seni beğendiyse hoop. Mesaj ekranı... Sonrası sana kalmış.

Klasik açıklama: İndirdim ama kullanmıyorum!

Eylül 2012’de başlamasına rağmen Türkiye’de geçen yaz popüler oldu uygulama. Sonra aldı yürüdü. Şuan dünya genelinde 50 milyon kullanıcısı var. Ama Türkiye’de sorsanız kimse ‘kullanmıyor’. Ben telefonuma indirince bir coşku aldı masayı ki sormayın. Telefonum elden ele gezmeye başladı. Fotoğrafları kaydıran kaydırana... Hele bir de uygulamada yan masalardaki insanları görmeye başlayınca gecenin eğlencesi oldu Tinder.

Haberin Devamı

Geçen ay 10 milyon kişi kaydırmış

Türkiye’de biraz daha ‘gizli’ olsa da yurtdışında epey yaygın kullanılıyor. Geçen Şubat’taki Soçi Kış Olimpiyatları sırasında onlarca hikâye dökülmüştü ortaya. Sporcular da misafirler de o zaman yeni yeni popüler olan bu uygulamanın çok ekmeğini yemişti. Geçen hafta Bulgaristan’da tatildeyken de gördüm insanları sürekli ‘kaydırırken’. Aralık ayında 5 milyon kişi tanışmış Tinder sayesinde. Geçen ay ise 10 milyon. Böyle hızlı yayılıyor. Tabii ilişkiler bir sonraki aşamaya taşınıyor mu bilinmez ama Tinder üzerine düşeni yapıyor gibi görünüyor.

Tinder’a elit bir rakip geldi

Üstelik Tinder’a şimdi çok güçlü bir rakip geldi: League. Tinder’ın ‘ayağa düştüğünü’ düşünenler tarafından 3 ay önce kurulmuş. Daha elit bir kulüp... Onlarca online tanışma uygulamasından onu farklı kılan bir özelliği var. Sadece özgeçmişiniz uygulamanın kompleks algoritması tarafından onaylanırsa üye olabiliyorsunuz. Facebook ve LinkedIn gibi platformlardaki arkadaşlarınızdan gizlenme şansınız var. Bu da birçok kişinin işine geliyor haliyle.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre olay kriterlerde

Peki, bu uygulamaları bu kadar özel ve popüler kılan ne? Birçok uzman ‘kriterleri’ ön plana çıkarıyor. Biz evlenme programlarından aşinayız bu kriter olayına gerçi... Fakat günlük hayatta tanıştığımız birinin tipini, eğitimini ya da sosyoekonomik geçmişini seçme şansımız yok. Tinder işte bu olanağı sağlıyor. Böylece insanlar nokta atışı ilişkiler kurabiliyor. “Tinder nightmares” yani Tinder kâbusları isimli Instagram hesabı ise nokta atışı yapıyım derken rezil olanları afişe ediyor. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.