Gazete Vatan Logo

134 gün sonra Kobani bayramı!

Yaklaşık 4 ay boyunca şiddetli çatışmalara sahne olan Kobani peşmerge, ÖSO ve koalisyon güçlerinin desteğiyle YPG kontrolüne geçti. Kanton ilanının birinci yılında ulaşılan zafer Türkiye sınırında ve Halep’te bayram havası estirdi

134 gün sonra Kobani bayramı!

İç karışıklığın sürdüğü Suriye’de etkili olan IŞİD militanları, geçen yıl ocak ayında Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Telabyad ile Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Carablus ilçelerinin kontrolünü ele geçirip, Türkiye’ye açılan sınır kapılarını kapatarak adını duyurdu. Suriye ve Irak’ta yaptığı eylemlerle korku salan IŞİD, 14 Eylül 2014’te Telabyad ile Carablus arasında kalan ve stratejik öneme sahip olan PYD denetimindeki Kobani’yi ele geçirmek için saldırı başlattı. IŞİD’in ilerleyişi sırasında 300’ü aşkın köyde ve Kobani merkezinde binlerce kişi evini terk ederek Türkiye’ye sığındı.

Karadan ve havadan

IŞİD’in saldırısı üzerine tüm dünya kamuoyunun yakından takip ettiği Kobani’de, çatışmaların şiddetlenmesinin ardından savunma pozisyonundaki YPG güçlerine peşmerge birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu mensupları karadan, ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları da IŞİD hedeflerine yönelik bombardıman ile havadan destek verdi. Ayrıca geçen yıl 20 Ekim’de, Kobani’ye Erbil’den gönderilen silah ve mühimmatlar da kargo uçakları ile YPG güçlerine ulaştırıldı.

Haberin Devamı

‘Eve döneceğiz’

Aldığı destekle YPG güçleri, IŞİD militanlarına saldırı pozisyonuna geçti ve önceki gece Kobani’de tamamen kontrolü ele geçirdiklerini ilan etti. 134 günlük savaşın ardından YPG güçleri Kobani’de kanton ilanın yıldönümünde özgürlüğe ulaşıldığını duyurması, birçok kentte sevinçle karşılandı. Zafer, savaştan kaçarak Suruç’a gelenler ile sınır hattında yaşayan Kürt kökenli vatandaşlarda bayram havası yaşattı. Suriyeliler, doğduğu toprakların özgürleşmesinin mutluluğunu yaşarken, biran önce evlerine dönmek istediklerini söyledi.

HDP heyetinden baklavalı ziyaret

Aralarında 10 milletvekilinin de bulunduğu HDP ve BDP yöneticilerinin oluşturduğu heyet, Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobani’ye geçti. Heyeti burada Kobani Kanton Başkanı Enver Müslim ile PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ile YPG’liler karşıladı. HDP milletvekilleri, kendilerini karşılayanlara yanlarında getirdikleri çiçeklerle kutular içerisindeki baklavaları verdi.

Haberin Devamı

‘Güvenli liman’dı harabeye döndü

Yoğun olarak Kürt nüfusun yaşadığı Kobani’de, birkaç yıl öncesine kadar 50 bin olan nüfus, Suriye’deki karışıklığın başlamasının ardından Kürtlerin yanı sıra Türkmen ve Araplar tarafından da ’Güvenli liman’ görülerek göç edilmesiyle 400 bine yükseldi. Suriye olayları sırasında rejim ve diğer muhalif grupların hedef olarak görmediği Kobani, geçen yıl Eylül ayında IŞİD tehdidiyle karşı karşıya kalınca ilçedeki 200 bin kişi Türkiye’ye, bir o kadar insan da Suriye’nin iç kesimlerine göç etti. Suriye’de önceleri güvenli liman olarak kabul edilen Kobani, 134 gün süren çatışmaların ardından harabeye döndü. Kobani’de yoğun hava bombardımanı, tank, havan, roket ve ağır silahlardan çıkan mermilere hedef olan binaların tamamen yıkıldığı ya da ağır hasarlı olduğu göze çarptı.