Gazete Vatan Logo

110 ülkeye ‘Türk’ tabelasını astılar

BMD, yurt dışındaki mağaza verilerini revize etti. Mağaza ve satış noktası ayrıştırıldı. Eskisi gibi tabelasız satış noktaları mağaza sayılmıyor. 2015’te 84 markanın 90 ülkede 2 bin 951 mağazası baz alınıyordu. Şimdi 94 markanın 110 ülkede 2 bin 416 mağazası ve 12 bin 102 satış noktası var.

110 ülkeye ‘Türk’ tabelasını astılar

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), geçen hafta yeni yönetim kurulunu belirledi. Yeni Başkan Twigy’nin patronu Sinan Öncel oldu. Yeni kadın üyelerle güçlenen BMD’nin yeni döneme ilişkin hedeflerini açıklayan Öncel, öncelikli hedeflerinden birinin markaların globalleşmesini sağlamak olduğunu vurguladı. 94 BMD markasının 110 ülkede 2 bin 416 mağazası ve 12 bin 102 diğer satış noktası bulunduğunu kaydeden Öncel, “Yurt dışı açılım çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bunun yanında kamunun düzenlediği ticaret heyetlerine markalarımızın daha fazla katılımını sağlayacağız. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile markalı ihracat noktasında işbirliğine gideceğiz. Zaten sürekli işbirliği içinde olduğumuz Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ile Türk tasarımcılarının ürünlerini ön plana çıkaran ticari işbirliklerini hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Rakamlar değişti

Öncel’in açıkladığı rakam, önceki yıllara ait rakamlara göre gözümüze düşük göründü. 2015 verilerine göre, 84 BMD markasının 90 ülkede 2 bin 951 satış noktası vardı ve dönemin başkanı Sami Kariyo, kısa sürede bu sayının 3 bini geçeceğini söylüyordu. Bu çelişkiyi Sinan Öncel’e sorduk. Öncel, “Genel Sekreterimiz Ekrem Utku detaylı bir araştırma yaptı. Tabir yerindeyse tek tek mağazalar sayıldı. Yeni rakam tamamen Türk markası tabelalı mağazaları ifade ediyor. Eskiden tabelası olmayan ama Türk markasının ürünlerini satan yer bile mağaza olarak gösterilmiş. Biz gerçek mağaza ve satış noktalarını ayırdık” dedi.

Haberin Devamı

BMD Başkanı Sinan Öncel, BMD üyelerinin yurt içinde yaklaşık 65 bin mağaza ve satış noktasında, 3.5 milyon metrekare satış alanı üzerinde faaliyet gösterdiğini anlattı. 2015 yılını 47 milyar dolar satış büyüklüğü ile tamamladıklarını kaydeden Öncel, üyelerinin 350 binin üzerinde kişiyi istihdam ettiğini bildirdi. Öncel, “Bu büyüme hızı devam ederse önümüzdeki 7 yılın sonunda ciromuzun 110 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Eşler de yönetimde

BMD yönetimine bu dönemde 4 yeni kadın üye girdi. Bu üyelerden biri geçtiğimiz aylarda vefat eden ve sektörü yasa boğan BMD’nin eski başkanlarından Hüseyin Doğan’ın yeğeni Zeynep Doğan. BMD’nin bir diğer eski başkanı Ali Murat Kızıltaş’ın eşi Ela Kızıltaş da yönetimdeki yeni isimlerden oldu. Sektörün duayenlerinden, Roman mağazalarının patronu Turgut Toplusoy’un eşi Suzan Toplusoy da yönetime giren yeni isimlerden oldu. Oya Şener, Jaklin Güner, Bige Kotil ve Gamze Cizreli de diğer kadın üyeler...

Haberin Devamı

İstihdamda ikinci sırada

Sektörün büyüklüğüne ilişkin verileri paylaşan Sinan Öncel, şöyle devam etti: “Perakende, Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasını yaratan en büyük 5 sektör içinde yer alıyor ve gayrisafi milli hasılanın yüzde 12’sini oluşturuyor. Sektörümüz, 2015 sonu itibarıyla 663 milyar TL düzeyinde bir büyüklüğe ulaştı. Sektörün yaklaşık yüzde 67’sinin geleneksel, yüzde 33’ünün ise modern perakende sektörüne ait olduğu tahmin edilmektedir. Modern perakende Avrupa ortalaması yüzde 80’dir. Toplam perakende pazarı yarattığı istihdam açısından da inşaatın ardından ikinci sırada geliyor, 2015 yılı verilerine göre 2 milyondan fazla kişiye istihdam imkanı sağlıyor.”

Haberin Devamı

Bu arada BMD yönetimi geçen hafta göreve başladı. Yönetim şu isimlerden oluştu: Sinan Öncel, İsmail Kutlu, Serdar Sunay, Suzan Toplusoy, Ahmet Yanıkoğlu, Alihan Hotiç, Bige Kotil, Burak Çelet, Cüneyt Yavuz, Ela Kızıltaş, Emre Akyiğit, Fatih Akbacakoğlu, Gamze Cizreli, Hilal Suerdem, Hüseyin Şeynova, Jaklin Güner, Mete Sönmez, Murat Zaim, Mustafa Kamar, Nejdet Ayaydın, Osman Arar, Oya Sener, Ömer Taviloğlu, Seyid Nebati, Volkan Atik, Zeynep Doğan.