Gazete Vatan Logo

11 Eylül saldırısının bilinmeyen gerçeği

11 Eylül 2001'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırıda üçüncü bir kulenin daha yıkıldığını biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız dert etmeyin; zira bugünlerde yürütülen bir kampanya, bizzat New York'luların üçte birinin de bunu bilmediğini ortaya çıkardı.

11 Eylül saldırısının bilinmeyen gerçeği

Hakkında onlarca komplo teorisi üretilen İkiz Kuleler terör saldırısı yeni bir boyut kazanıyor.

Amerikalı bir grup mimar ve mühendis öncülüğünde 1 Eylül 2013'te başlatılan ReThink911 kampanyası Kanada, Avustralya ve İngiltere'deki reklam çalışmalarıyla kendisinden söz ettiriyor.

11 Eylül saldırılarının yeniden araştırılması için çalışma yapan ve 32 faklı organizasyonun desteklediği ReThink911 hareketinin hazırladığı dilekçe dünya çapında 2,000'den fazla mimar&mühendis ve 17,000'den fazla birey tarafından imzalanmış bulunuyor.

Hareketin dayanak noktası ise saldırılardan sonra yıkılan 7 numaralı kule.

Dünya Ticaret Merkezi Kompleksi, 4 Nisan 1973'te açılan ikiz kulelerin haricinde 1975-1985 arası inşa edilen 5 kuleyi daha bünyesinde barındırıyordu.

Saldırıların olduğu gün saat 17.20 sularında 47 katlı 7 numaralı kule 6.5 saniye içerisinde yerle bir oldu. Amerikan Hükümeti'nin saldırılarla ilgili hazırladığı son raporda 7 numaralı kulenin yıkılma sebebinin herhangi bir patlama ya da sıvı yakıt yanması olmadığı, binada çıkan normal yangının kulenin yıkılmasında rol oynadığı belirtiliyordu.



Federal Hükümet'e bağlı Ulusal Standart ve Teknoloji Enstitüsü(NIST) kulenin "Serbest Düşme" yaparak yıkıldığını başta reddetse de daha sonra kabul etmek zorunda kalacaktı.

Peki "Serbest Düşme" nedir? Elinizde tutuğunuz bir kalemi avucunuzu açarak ve bir kuvvet uygulamadan bıraktığınızda kalemin yere düşme hadisesine "Serbest Düşme" denir.

Yapı Mühendisi Jonathan Smolens, bünyesinde 40,000 ton çelik ve diğer yapı malzemeleri bulunan 7 numaralı kulenin patlatılmadan "Serbest Düşme" yapmasının imkansız olduğunu belirtiyor.

"YIKILMASININ TEK SEBEBİ..."

20 yıllık Mühendislik Profesörü ve İnşaat Mühendisi William Rice ise kulenin bu şekilde yerle yeksan olmasının tek sebebinin önceden planlanmış, patlayıcılarla gerçekleştirilen kontrollü bir yıkım olduğunu söylüyor.

Diğer yandan NIST'in yaptığı "7 numaralı kule normal yangın sebebiyle yıkıldığı bilinen ilk örnek." açıklamasına ve itfaiye erlerinin "Ground Zero'da erimiş çelikten nehir vardı." söylemlerine karşın biliminsanları normal yangının çeliği eritecek ortalama 1370 C derece sıcaklığı oluşturamayacağını bildiriyorlar.

29 Kasım 2001 tarihli New York Times gazetesinde James Glanz "Mühendisler ve diğer uzmanlar 7 numaralı kuleye olanlar karşısında afalladılar." diyordu.

ReThink911'ın sunduğu ilginç bilgiler bunlarla sınırlı değil.

7 numaralı kule çökmeden 1 saat önce CNN muhabiri canlı yayında kulenin yandığını ve kısa bir süre içerisinde çökeceğini söylüyordu. BBC muhabiri ise kule çökmeden 20 dakika önce kulenin nasıl yıkıldığını New York'tan canlı yayında detaylarıyla anlatıyordu.

Profesör Lynn Margulis "Kulenin yıkılma videolarını izleyen herkesin anladığı tek şey; binanın haftalar önceden çok dikkatli bir şekilde planlanmış, kontrollü ve çok kuvvetli patlayıcıların kullenıldığı bir düzenekle yıkıldığıdır." diyor.

Saldırıların ardından 13 sene geçmesine rağmen her 3 New Yorklu'dan 1'i hala 7 numaralı kulenin çökme hadisesini bilmiyor. (Vivahiba / Resul Tiryaki)


Haberin Devamı