Gazete Vatan Logo

100’de 70’i belediyeler

Sosyal Güvenlik Kurumu, sigorta prim borcu olanları dün açıkladı. İlk 10 borçlunun 9’u belediyeler olurken en borçlu 100 kurum arasında da 70’ini belediyeler oluşturdu.

100’de 70’i belediyeler

Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta prim aslını ödemeyenleri dün internet sitesinde açıkladı. Liste yasa gereği 1 hafta boyunca sgk.gov.tr adresinde yayınlanmaya devam edecek.

Listeye bakıldığında 150 bin TL ve üzeri prim borçluları içinde belediyelerin ağırlığı dikkati çekiyor. Listede 136 milyon lira prim aslı borcu olan Adana Belediyesi ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise 82 milyon liralık borcu ile Avanos Belediyesi bulunuyor. Listenin üçüncü sırasında da Didim Belediyesi var. Didim’in SGK’ya borcu 77 milyon TL seviyesinde. Dördüncü sırada Zonguldak, beşinci sırada Ezine Geyikli, altıncı sırada İzmit, yedinci sırada Kırıkkale belediyesi yer alırken bir özel kurumun belediyeleri geçip listeye ancak sekizinci sıradan girebildiği de dikkati çekiyor.

Madencilerin ölümü ile tepki toplayan Soma Kömür İşletmeleri listede 53 milyon liralık borcu ile sekizinci sırada yer alıyor. Ardından yine Gebze ile birlikte belediyeler geliyor.

Belediyelerin yanısıra özel sektörden listeye girenler içinde Soma’dan sonra Yeşim Tekstil 12’inci sırada bulunuyor. Sivas Demir Çelik, Yapaş Gıda, ADDS Dişli, Ede Demir Çelik, Hema Dişli, Granito ve Şeker Fabrikaları da ilk 50 içinde belediyelerin dışında yer alan kurumlar olarak belirlendi. Borçlular listesinde ilk 100’e bakıldığında da yine en çok borcun belediyeler tarafından yapıldığı ve SGK’nın toplam alacağının ilk 100 için 2.5 milyar liraya yaklaştığı dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Liste yasa gereği 1 hafta SGK’nın internet sitesinde yer alacak. Borçlu kurumlar isterlerse itirazlarını bu sürede yapabilecekler.