Gazete Vatan Logo

10 yıl sonra gözaltı

Hrant Dink cinayetiyle ilgili 10 yıl sonra sürpriz bir gelişme yaşandı. Ogün Samast’ın Türk bayrağı önündeki fotoğrafıyla ilgili soruşturma kapsamında 6 kişi yakalandı

10 yıl sonra gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından gazeteci Hrant Dink’in 19 Ocak 2007 katlediğildiği cinayete ilişkin yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Savcı Kökçü, Dink cinayeti hükümlüsü Ogün Samast’ın 20 Ocak 2007’de Samsun Otogarı’nda yakalandıktan sonra Samsun Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğüne bağlı birimlerde gözaltında tutulduğu sırada Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez” sözü bulunan Türk bayrağı önünde çekilen fotoğraflar ve videoların 2007 ve 2016 yılının Eylül ayında bazı medya kuruluşlarında yayınlanmasına ilişkin 8 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi.

6 ilde operasyon

6 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, gazeteci Muammer Ay ile Murat Bayrak, Yüksel Avan, Birol Ustaoğlu, Yakup Kurtaran ve Ahmet Çetiner gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunan iki şüpheli ise aranıyor. Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında savcılıkça tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen gazeteci Ercan Gün ve dönemin Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şubesi’nde görevli Yarbay Metin Yıldız, 25 Ağustos’ta “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklanmıştı. Gazeteci Ercan Gün’ün ise olay tarihinde cinayetin faili olarak yakalanan Ogün Samast’ın görüntülerini cinayetle askeri ilişkilendirmeye yönelik algı oluşturulacak şekilde yayınladığı ve Ergenekon yargılamalarına yönelik algı oluşturmaya yönelik olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Dumanlı için yeni talep

Savcılık akşam saatlerinde ise Fethullah Gülen, Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler Adem Yavuz Arslan ve Mehmet Faruk Mercan ile avukat Halil İbrahim Kara hakkında da yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Talep nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından değerlendirilecek.

Bu kareden sonra terfi etmişlerdi

20 Ocak’ta Samsun Otogarı’nda durdurularak gözaltına alınan Ogün Samast, götürüldüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin çay ocağında elinde Türk bayrağı ile fotoğrafı çekildi. Katilin bir yanında emniyet müdürleri, diğer yanında jandarma bulunuyordu. Arkalarında ise Atatürk’ün “Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez” sözünün yer aldığı bir poster ve ellerinde Türk Bayrağı vardı. O süreçten sonra hep terfi alan fotoğraftaki polis şefi Metin Balta ve İbrahim Fırat sonraki süreçte hep terfi aldı. Balta 3.Sınıf Emniyet Müdürü olurken, Fırat emniyet amirliğine yükseldi. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından önce FETÖ üyeliğinden açığa alındılar, meslekten ihraç ettirildiler. Cinayetten 36 saat sonra Samsun Otogarı’nda Trabzon’a gitmek üzereyken, yakalanarak gözaltına alınan, Ogün Samast, o tarihte 17 yaşında olduğu için Çocuk Mahkemesinde yargılandı ve 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

Haberin Devamı