Gazete Vatan Logo

10 yıl daha saatli bomba!

Bölge için büyük tehlike arz ediyor...

Ermenistan’ın Türkiye sınırına 16 km. uzaklıktaki Metsamor Nükleer Santrali’ni 2023’e kadar işletmeye devam edeceğini açıklaması, büyük tepki gördü. Ömrünü dolduran nükleer santral, bölge için büyük tehlike arz ediyor.

Ermenistan yönetimi 18 Ekim’de aldığı kararla Türkiye sınırına 16 km. uzaklıkta olan Metsamor Nükleer Santrali’nin 2023 yılına kadar işletilmeye devam edileceğini açıkladı. Uzmanlar kontratı 2013’te bitecek Metsamor Nükleer Santrali’nin fay hattında bulunması ve daha önce Ermenistan’da binlerce kişinin hayatını yitirdiği depremde büyük hasar görmesinin kaza riskini artırdığını söylüyor. Sınırın yanı başındaki santralin patlaması ya da nükleer sızıntı yapması durumumda, Türkiye büyük bir felaket yaşayacak. MHP Iğdır Milletvekili ve Metsamor Nükleer Santrali Kapatılmasına Yönelik Sivil Girişim Koordinatörü Sinan Oğan alınan kararı eleştirdi.

Ermenistan ile ABD arasındaki anlaşmayla birlikte Metsamor Nükleer Santrali’nin 10 yıl daha işlerliğini sürdüreceğini dile getiren Oğan, “Santral Ermenistan toprağında ama işletim hakkı Rusya’da. Ermenistan Avrupa Konseyi’ne girerken bu santrali kapatacağına dair söz verdi. Atom Enerjisi Kurumu defaaten ‘santral tehlikeli’ dedi. Ama ABD, seçim öncesinde ‘Ermenistan lobisinin oylarını alacağım’ diyerek destek verdi. Bu santral son derece tehlikeli” dedi. Dünyada 4. nesil nükleer santraller devredeyken Ermenistan’daki santralin birinci nesil olduğunun altını çizen Oğan, “Burası Ağrı Dağı fay hattının üzerindedir. Bölgede 9 şiddetinde depremler olabilir ama bu santral en fazla 7 şiddetinde bir depreme dayanabilir. Bu santral iki defa büyük kaza geçirdi. Dünyanın hiçbir yerinde teknik ömrünü tamamlamış bir santral 20 yıl daha çalışmamıştır, depremde zarar gören bir santral iki sene sonra yeniden açılmamıştır. Yanı başımızra saatli bir bomba var” diye konuştu. Oğan, “Tehlike bizden sadece 16 km. uzakta ve Türkiye buna seyirci kalıyor. Japonya gibi teknolojiyi en iyi kullanan ülkede yeni santral yerle bir oldu. Yanı başımızdaki bu santralin kaza mı geçirmesi gerekiyor. 1988’de santralin olduğu yerde 25 bin kişinin öldüğü deprem oldu ve sızıntı oldu. Burada başka deprem de olabilir” dedi.

Iğdır’da kanserden ölümler arttı

Greenpeace Akdeniz Nükleer Santral Sorumlusu Cenk Levi ise “Komşumuzda olan bir santral bizim için bu kadar büyük tehlike arz ederken aynısını kendi ülkemizde de kurmak istiyoruz. Tüm nükleer santraller tehlike arz ediyor” dedi.

Iğdır Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk da halkın nükleer santralden çok tedirgin olduğunun altını çizdi. Malk, “Bölgede bugüne kadar birçok kanser vakaları artıyor. Gün geçmiyor ki taziye ziyaretine gitmeyelim. Ve ölüm nedenlerini sorduğumuzda yüzde 90 kanser yanıtını alıyoruz. Iğdır’la ilgili gözler görmemeye kulaklar duymamaya başladı. Yetkililere sesleniyoruz. Burada 350-400 bin insanın hayatı sözkonusu” diye konuştu.

1988 yılında yangın yaşadı

Metsamor Nükleer Santrali, 1979 yılında açıldı. İki adet 440 megavat gücünde WWER-440 reaktörden oluşan santralde, 1988’de 7 şiddetindeki Spitak depreminde yangın çıkmıştı. Santral deprem sonrası SSCB yönetimince kapatıldı. Ermenistan, 7 Nisan 1993’te santrali yeniden çalıştırdı.

‘Santral tereddütsüz kapatılmalı’

“Ermenistan’ın ‘elektriğim yok’ gerekçesiyle santrali kapatmaması, Uluslararası Enerji Ajansı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na göre yanlış. 40 yaşını doldurmuş olan bir santralin artık güvenlik gerekçeleri ortadan kalkmıştır. O açıdan biz, Uluslararası Enerji Ajansı’nda bir yaptırımı olmamasına rağmen girişimlerimizi devam ettiriyoruz. Ermenistan’daki bu santralin hiç tereddütsüz kapatılmasını öneriyoruz. Herhangi bir sıkıntı bizi etkileyecek.”

Haberin Devamı