Gazete Vatan Logo

1 nikah 4 gözaltı

İsrail’de Müslümanlığa geçen Yahudi bir kadın ve Müslüman bir Arabın düğün töreninde dört aşırı sağcı protestocu gözaltına alındı

Bir aydan uzun süredir devam eden İsrail ve Gazze çatışmaları 6 gün önce ateşkesle durmuştu. Füzelerin gürültüsü, acılı haberlerin biraz olsun geçmesinin ardından Yahudi Morel Malka isimli nişanlısıyla evlenmek isteyen Mahmud Mansur adlı Arap damadın düğünü protestolara sahne oldu. İsrail’in Rişon Letzion kentinde gerçekleşen düğün için, tehditlere rağmen kutlamaya yapmak isteyen Mansur’un mahkeme kararıyla protestoları engelleme girişimi sonuç vermedi ve düğün sırasında yüzlerce kişi salonun önünde eylem yaptı.

Gruplar birbirine girdi

Gelin Morel Malka ve damadın düğüne 500 kişi davet ettiği belirtiliyor. 23 yaşındaki gelinin düğünden önce Müslümanlığa geçtiği söyleniyor. Araplarla Yahudilerin evliliğine karşı çıkan Lehava adlı aşırı sağcı Yahudi örgütünün taraftarlarına, salondan en az 200 metre uzak kalmaları koşuluyla gösteri izni verildi. Ynet haber ajansı, barikatları aşmaya çalışan dört kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Çifte destek veren gruplar da salonun önünde karşı gösteri düzenledi. İki grubu birbirinden ayırmak için bölgeye yüzlerce polis sevk edildi. 26 yaşındaki damat Mansur tepkilere aldırmadığını söylerken İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, protestocuları kınayarak “İsrail’in ortak demokratik ve Yahudi temelleri altındaki kemirgenler” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Musevilik yasaklıyor Müslümanlıkta serbest

Anneden oğula genetik yollarla geçtiğine inanılan Musevilik dininde, Musevi aileler Müslüman kadınlarla evlenmeye karşıdır. Kuran’da Maide Suresi’nin 5. ayetinde, “Yahudiler ve Hristiyanların iffetli hanımları da bizlere helal kılınmıştır.” ifadesi, Müslüman erkeklerin Müslüman olmayan kadınlarla evlenmesinde sakınca görülmediğini belirtiyor.