Gazete Vatan Logo

1 milyon Bitcoin’i var ama para istemiyor!

Sanal para birimi Bitcoin’in Satochi Nakamoto lakaplı gizemli mucidinin Avustralyalı Craig Wright olduğu ortaya çıktı. 1 milyon Bitcoin’i olan Wright, “Para ve şöhret istemem” dedi

1 milyon Bitcoin’i var ama para istemiyor!

Dünyanın en popüler dijital para birimi Bitcoin’in gizemli mucidi bulundu. Hiçbir merkez veya ülke tarafından kontrol edilmeyen ve çok yüklü para transferlerinin hiçbir prosedüre ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebildiği Bitcoin’in Satochi Nakamoto lakaplı yaratıcısının Avustralyalı işadamı Craig Wright olduğu ortaya çıktı. Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamoto lakabını kullandığını açıkladı. Kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdi.

Aralık 2015’te teknoloji dergileri Wired ve Gizmondo, Wright’a Bitcoin’in olası yaratıcıları listelerinde yer vermişlerdi.

Wright’ın adının olası Bitcoin mucitleri arasında yer almasının ardından Avustralya mali şube polisleri, evine baskın düzenlemişti. Wright’ın evine düzenlenen baskının uzun süredir devam eden vergi kaçırma soruşturmasının bir parçası olduğu ifade edilmişti.

Bitcoin’in yüzü olmak istemediğini ifade eden aslen bilgisayar mühendisi olan Craig Wright, “Zorunda kalmasam kimliğimi açıklamazdım. Şöhret ve para istemiyorum. Beni kendi kendime bırakın yeter” dedi.

Haberin Devamı

Piyasa değeri 13 milyar $’ı gördü

Herhangi bir devlet, merkez bankası, resmi kuruluşla ile ilişkisi olmayan Bitcoin, 2009’da ortaya çıktı. İnternetten hiçbir prosedüre takılmadan el değiştirebilen sanal para birimi kısa süre içinde yatırımcılar arasında çok popüler oldu. 2013’te 1 Bitcoin 1.000 doları geçerken, piyasa değeri 13 milyar dolara ulaştı. Bitcoin’in şu an fiyatı 450 dolara, piyasa değeri de 7 milyar dolara kadar indi. Bitcoin’in yasadışı aktivitelerde kullanılmaya yatkınlığı gerekçesiyle Çin, Rusya, Fransa gibi ülkeler kamu kuruluşlarında yasakladı. Dünyadaki Bitcoin sayısının 15.5 milyon olduğu belirtiliyor. Bunun 1 milyonu Craig Wraigth’a ait.