Gazete Vatan Logo
Magazin 1 haftada 5 kabile yüzlerce fotoğraf

1 haftada 5 kabile yüzlerce fotoğraf

Fotoğraf tutkusu nedeniyle yıllardır oradan oraya savrulan Mahmut Yılmaz, en maceralı ve uzak yolculuğunu geçtiğimiz hafta Etiyopya’daki Omo Vadisi’ne yaptı. Bir hafta içinde planlayıp çıktığı maceradan, bol bol hikaye ve fotoğraf getirdi

1 haftada 5 kabile yüzlerce fotoğraf

Etiyopya’ya gitmek nereden aklına geldi?

Yoğunluktan dolayı fotoğrafa ayırdığım zaman gün geçtikçe azalıyordu. Bunun farkına vardım ve ilerde yapamayacağım bir çekim yapma kararı aldım. Afrika aklımda hep vardı. Fakat Etiyopya ve ilkel kabilelere açıkçası pek de cesaret edemiyordum. Fotoğrafla ilgilenen arkadaşım Gökhan Emre’nin ‘Hadi Etiyopya’ya gidelim’ demesiyle ciddi ciddi plan yapmaya başladık ve bir hafta içinde uçak biletlerini aldık. Dünyanın en ilkel kabilelerinin yaşadığı ve muhtemelen bir süre sonra birçoğunun yok olacağı kabileleri ziyaret ettik.

Yolculuğunuz nasıl geçti?

Önce başkent Addis Ababaya gittik. Oradan kabilelerin yaşadığı Arba Minch kentine bir günlük jip yolculuğu yaptık. Şoförümüz ve aynı zamanda rehberimiz olan Mesfin Habte ile oldukça zor ve sarsıcı bir yolculuk geçirdik. Bizi ilk şaşırtan arı kovanlarına benzeyen yüzlerce ev ve özellikle yolları arabalardan daha çok kullanan insanlar ile hayvan sürüleriydi. Etiyopya’da yollar araçların değil resmen hayvanların hakimiyeti altında. Hayvanlara ve insanlara çarpmadan ilerlemek için oldukça tecrübeli olmanız gerekiyor. Diğer bir zorluk ise akbabalar, şahinler ve atmacalar… Çok fazlalar.

Haberin Devamı

İlk hangi kabileyi ziyaret ettiniz?

İlk Dorze kabilesini ziyaret ettik. Konaklamayı kabilenin köyünün hemen yanında yer alan yine kabile ile aynı isme sahip Dorze Lodge tesisinde yaptık. Eşsiz manzarayı seyrettikten sonra elektrik ve suyun bulunmadığı odamıza geçip dinlenmeye başladık. Ertesi gün kabilenin danslarını, ürettikleri pamuklardan elde ettikleri şal ve türevi rengarenk kıyafetleri inceleyerek gezimize başladık.

Kaç kabile gördünüz?

Gezimiz boyunca Dorze, Mursi, Konso, Karo ve Hamer kabileleri ziyaret ettik. Bir o kadar kabile üyesini de yine yollarda ve kurulan pazar yerlerinde gözlemledik, tanıştık.

GERÇEK OLDUKLARINI GÖRMEK İLGİNÇTİ

Mursi Kabilesi ve yaşatmaya devam ettikleri adetleri beni gerçekten çok şaşırttı. Sadece belgesellerde gördüğüm ve sanki masalmış gibi gelen kabilelerin gerçek olduğunu görmek ilginçti. Ergenliğe girmeden dudaklarını delerek takmaya başladıkları tabak ve gün geçtikçe bu tabağın boyutunu büyütmeleri çok ilginç bir görüntü oluşturuyor. Kabilelerin çoğunun yarı çıplak dolaşması yine bizim pek alışık olmadığımız bir konuydu ama bu duruma da alıştık.

Haberin Devamı

NATİONAL GEOGRAPHİC’İN REHBERİYLE GEZDİK

- Sizi en çok ne zorladı?

Barınma, temizlik, sıcaklık, araba yolculuğu, yemek gibi birçok konuda zorluk çektik. Su olmamasına, böceklerin kertenkelelerin her an yatağımızdan ya da ayakkabımızın içinden çıkmasına alıştık. Çoğu yerde jenaratörle elektrik verildiğinden, öyle canınız istediği zaman elektriğe ulaşamıyorsunuz. Bu konuda yanında elektronik cihaz taşıyanların ekstra bataryalarıyla dolaşmalarını tavsiye ederim. Ayrıca, gezi boyunca aracımızın lastiği 6-7 kere patladı.

- Yiyecek konusunu nasıl hallettiniz? Sıkıntı yaşadınız mı?

Gezi boyunca restoran levhalı çeşitli yerlere rastlıyorsunuz. Fakat ülkede ciddi bir su ve temizlik problemi olduğu için yemek yerken içiniz ne kadar rahat eder orasını tahmin edersiniz. Ben yanımda götürdüğüm bisküvilerle ve orada yediğim omlet spagettilerle idare ettim. Et yemeği de seviyorlar fakat çok fazla baharat kullandıkları için tercih etmek biraz zor oluyor.

Haberin Devamı

- Sizden başka Türk var mıydı?

En şanslı olduğumuz kısım da buydu. Dorze’de, gezimizin sonuna kadar aynı rotada kaldığımız Antalyalı iş adamı Yusuf Bey ve eşi ile tanıştık. Aracımızın bozulduğu anlarda yardımımıza koştular.

- Peki, bu kabileler sizin fotoğraf çekmenize nasıl ses çıkarmıyorlar?

Para ödedikten sonra izin veriyorlar ama bazıları ona da izin vermiyor. Anlaşabilmek önemli bu noktada. Mesela Omorate yanındaki bir kabileye gitmeyi ben son anda iptal ettim. İki kişi gitmiş, kovmuşlarlar. Mursi Kabilesi’ne giderken yanımızda silahlı korumamız ve yerel bir rehberimiz daha vardı. O yerel rehber daha önce National Geographic ekiplerini gezdiren rehberdi.

“Fotoğraf için kişi başına 5 Birr para istiyorlar minimum. 7 Birr 1 Türk Lirası ediyor. Kabile üyesinin süsü çoksa ya da görüntü olarak diğerlerinden daha farklıysa bu istediği para artabiliyor. 10 birr, 30 birr gibi.”

Haberin Devamı