Gazete Vatan Logo

‘Zenginlere kıyak yok’

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, katıldığı ilk canlı televizyon programında, ‘zenginleri kayıran’ ekonomi politikaları benimsediği iddialarını reddetti.

‘Zenginlere kıyak yok’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, göreve geldiği günden beri ilk kez bir televizyon kanalının canlı yayınında soruları yanıtladı. TF1 kanalındaki programa katılan Cumhurbaşkanı Macron, son aylarda kamuoyunda ortaya atılan ‘zenginlerin başkanı’ olduğuna yönelik suçlamaları reddetti.

Normal yasama yolu dışında kararname ile kanunlaştırdığı yeni iş yasası düzenlemelerinin işçi haklarına zarar vereceğini düşünmediğini vurgulayan Macron, düzenlemelerin 1,5-2 yıl içinde işsizliğin azalmasında etkisi olacağını öne sürdü. Servet vergisini azaltma kararının da, yüksek vergiler nedeniyle yurtdışına kaçan Fransız zenginlerin ülkeye geri dönmesine yardımcı olacağını savunan Macron, bu yolla yerli yatırımların artmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Ülkedeki işsizliğin halihazırda düşmekte olduğunu dile getiren Macron, “Ülkeyi yönetmek veya reforme etmek değil dönüştürmek istiyorum” ifadesini kullandı.

Terörle mücadele konusunda sorular yöneltilen Emmanuel Macron, ülkesinin güçlü olduğunu ancak bu konuda hiçbir zaman ‘sıfır risk’ olmadığını belirterek, bu nedenle yeni bir yasa çalışması yaptıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Nişanı geri alacak

Hakkında cinsel taciz ve tecavüz iddiaları bulunan ABD’li film yapımcısı Harvey Weinstein’a verilen Legion d’Honneur nişanının alınıp alınmayacağına ilişkin soru üzerine Macron, “Legion d’Honneur’un geri alınması için adımlar attım” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’da cinsel şiddet konusunda da yasa hazırlanması gerektiğini kaydetti.