Gazete Vatan Logo

‘Yurttaşlık’ tanımında CHP değişimden yana

CHP kurmayları uzlaşma komisyonu toplantısı öncesinde bir araya geldi

CHP, “yurttaşlık tanımının değiştirilmesi”, “anadilde öğretim” gibi konularda “değişimden yana” olmayı destekleyecek.

CHP MYK Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Parti Genel Merkezi’ndeki toplantı yaklaşık 5 saat sürdü. Toplantı sonrası bir açıklama yapılmazken, MYK’da yeni anayasa çalışması, “Deniz Feneri e.V.” bağlantılı soruşturma ile ÖTV(Özel Tüketim Vergisi)’ne yapılan düzenleme ve bunun yansımalarının ele alındığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun bugünkü grup toplantısının önemli bir bölümünü yine Deniz Feneri soruşturmasına ayıracağı ve Başbakan Erdoğan’ın Beşir Atalay’a sahip çıkan sözlerine yanıt vereceği bildirildi.

Yeni anayasa maratonu

CHP, yeni anayasa çalışmalarında “etnik kökene gönderme yapmayan yurttaşlık tanımı”, “anadilde öğretim” gibi konularda “değişimden yana” olmayı destekleyecek. MYK’da CHP’nin 21 Ekim Cuma günü toplanacak Parti Meclisi toplantısına ilişkin değerlendirmelerde de bulunuldu. PM’de yeni anayasa çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunulacak. Anayasa değişiklikleri konusunda temel ilkeler ve yöntem konusunda önerilerini netleştireceği bir “çerçeve” taslak da hazırlayan CHP, PM’deki görüşlerin ardından yeni Anayasa konusundaki “çerçeve”ye son şeklini verecek. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Süheyl Batum, Atilla Kart ve Rıza Türmen’le hafta sonu bir araya geldiği ve uzlaşma komisyonunun çalışma usulleri konusunda CHP’nin tavrını görüştüğü de öğrenildi. CHP’nin “12 üyenin yer alacağı komisyonda kararların ‘oybirliği’ ya da ‘4’te 3 çoğunluk’la alınmasını isteyeceği” ifade edildi.

Zamlar gündemde

CHP lideri Kılıçdaroğlu, MYK’nın ardından TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyeleri ile MYK’daki ekonomiyle ilgili üyelerle bir araya geldi. CHP lideri ekonomi kurmayları ile hükümetin orta vadeli programını ekonomideki güncel gelişmeleri de değerlendirdi. Toplantıya Bihlun Tamayligil, Faik Öztrak, Yakup Akkaya, Gökhan Günaydın ile Ümit Özgümüş, Mevlüt Aslanoğlu, Sinan Aygün, Oğuz Oyan, Bülent Kuşoğlu, Aykut Erdoğdu, Umut Oran, Müslüm Sarı, Musa Çam, Kazım Kurt, Rahmi Aşkın Türeli ve Berke Duvan’ın katıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı