Gazete Vatan Logo

‘Yasin Hayal’den haberim vardı’

‘Yasin Hayal’den haberim vardı’

Hrant Dink soruşturmasında ifade veren eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Akyürek, “Samast’tan haberim yoktu, Yasin Hayal’den vardı” dedi

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan aralarında Trabzon eski İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın da bulunduğu 5 şüpheli serbest kaldı. Bu soruşturmada daha önce tutuklanan Ramazan Akyürek’in de bulunduğu 4 kişi “tasarlayarak kasten öldürme ve örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak” suçlarından serbest bırakıldı. Şüpheliler ifadelerinde haklarındaki suçlamaları kabul etmezken eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, “Dink’in tehdit edildiği İstanbul Emniyeti’nin bilgisi dahilindedir” dedi.

‘Cerrah’ın ifadesi iftira’

Akyürek ifadesinde şunları söyledi; “İstanbul Valiliği’nde MİT bölge başkanı ve personeli ile Dink yakın tehlikeler konusunda uyarıldı. Dink, ‘Türklüğe hakaretten’ yargılanırken İstanbul Emniyeti’nce, saldırıya muhatap olabileceği endişesiyle güvenlik tedbirleri aldırıldı. Dink’in açık tehditlere maruz kaldığı normal vatandaşlar gibi, İstanbul Emniyeti ve istihbaratının da bilgisi dahilindedir. Olaydan sonra benim bilgim olmadığına ilişkin Celalettin Cerrah’ın ifadesi iftiradır.”

Haberin Devamı

Trabzon İstihbarat Müdürü’nün İstanbul’a ‘ses getirecek eylem’, Ankara İstihbarat’ına ‘Hrant Dink’in Yasin Hayal tarafından öldürüleceğini’ diye bildirmesinin usule aykırı olmadığını belirten Akyürek, “Bu yazıdan silahlı eylemin anlaşılacağı çok açıktır. Anlaşılmayan bir durum varsa İstanbul’un sorması gerekirdi” dedi.

‘Bilgim vardı’

Akyürek ifadesinde, “Benim Ogün Samast’tan hiçbir şekilde haberim olmadı. Cinayetin Yasin Hayal tarafından işleneceğinden haberim vardı. Haber elemanının cinayete ortak olacağını bilmiyordum. Cinayet esnasında orada bulunduğu ve gözcülük yaptığı iddia edilen ve benim elemanlarım olduğu iddia edilen, savcı tarafından da şahsıma gösterilen iki-üç kişinin açığa çıkarılmasını ben de istiyorum” dedi.

‘Tuncel’e para verdik’

Eski Trabzon Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı da görev yaptığı dönemde Erhan Tuncel’le bir kez buluştuklarını, kendisine okul taksiti için ödeme yapıldığını belirtti. Sarı, cinayetten sonra Samast’ın ilişkide bulunduğu Yasin Hayal, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu’yu gözaltına aldıklarını, bu şüphelileri İstanbul Emniyeti’nin istediği üzerine mülakat işlemi gerçekleştirmeksizin İstanbul’a gönderdiklerini belirtti. Erhan Tuncel’in isminin ise İstanbul Emniyeti tarafından kendilerine bildirildiğini anlatan Sarı, “Tuncel son dönemlerde yalan bilgiler veriyordu. Samast ve diğer arkadaşlarının ismi gündeme gelince onlarla alakasını bildiğimiz için o saatten sonra bizim için de şüpheli oldu ve takibe başladık” diye ifade verdi.
Zenit: Hedef şaşırtmadır
Sanık polis Muhittin Zenit de cinayetten sonra Ali Fuat Yılmazer’in isteği üzerine Erhan Tuncel’i aradığını belirterek, “O görüşmenin dışarıya sızdırılması, cinayetin sorumlularının hedef şaşırtmasıdır” dedi. Ercan Demir ise “Erhan Tuncel’in ‘Cinayeti haber verecektim, benimle görüşülmedi’ beyanlarına şube müdürünün makamını, bizim yerimizi, 155 telefon numarasını bilen bir şahıs olarak, ne kadar itibar edilir?” diye sordu. Demir cinayet döneminde büro amiri olduğunu belirterek, “Benim üzerimde müdür yardımcısı ve şube müdürü vardı. Hasan Durmuşoğlu ve Engin Dinç vardı. Onlar soruşturmanın hiçbir yerinde yoklar” dedi. Halen Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi’nde görev yapan polis Onur Karakaya, cinayet günü Ercan Demir’in isteği üzerine Erhan Tuncel’le telefonda görüştüğünü ifade etti.

Haberin Devamı