Gazete Vatan Logo

‘Türklere ders verecek değiliz’

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump ülkesinin, darbe girişiminin ardından yaşanan son gözaltılarla ilgili Türkiye’ye ders verecek durumda olmadığını söyledi.

‘Türklere ders verecek değiliz’

ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olan iş adamı Donald Trump, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili New York Times gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Trump, gazeteye verdiği röportajda, Türk yönetiminin, darbe girişimi sonrasında başlattığı gözaltı ve tasfiyelere ABD’nin söz söylemeye hakkı olmadığını savundu. Başkan seçilmesi halinde Ankara’ya, muhaliflerine yönelik eylemleri konusunda herhangi bir baskı yapmayacağını vurgulayan Trump, “Bence onlara ders vermeye hakkımız yok” diye konuştu. ABD’de son dönemde yaşanan şiddet olaylarına yakından bakmakta fayda olduğunu kaydeden Trump, “Birileri polisleri soğukkanlılıkla vururken nasıl başkalarına nutuk çekebiliriz” sorusunu yöneltti. Milyarder işadamı, ABD’nin başka ülkelere ‘demokratik hukuk devleti’ olma konusunda ders vermeden önce ‘kendi iç karışıklıklarını halletmesi gerektiğini’ ifade etti.

‘Hakkını vermeli’

Trump röpotajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da övgüyle söz etti. “Yaşanan darbe girişimini lehine çevirmeyi başardığı için (Erdoğan’ın) hakkını vermek lazım” diye konuşan Trump, “Bazıları darbe girişiminin sahte olduğunu söylüyor. Ben öyle düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Trump, başkan seçilmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadelede daha fazla rol almaya ikna edeceğine inandığını da söyledi.

NATO tepkisi

‘Emlak kralı’ lakaplı iş adamı röportajda, Rusya’nın NATO üyesi bir ülkeye saldırması durumunda, ülkesinin sorgusuz sualsiz yardıma gitmeyebileceğini belirtti. Trump, Moskova’nın Baltık ülkelerinden birisini işgali halinde, bahsi geçen ülkenin NATO’ya karşı yükümlülüklerini ne kadar yerine getirdiğine bakacağını ve müdahale seçeneğini öyle değerlendireceğini sözlerine ekledi.

Eşi dışarıya çıkarıldı

Cruz’un çıkışı, salondaki Trump taraftarlarını öfkelendirirken, Teksas Senatörü’nün eşi Heidi, güvenlik gerekçesiyle korumaları tarafından apar topar dışarıya çıkarıldı.

Kızı küplere bindi

Cruz’un çıkışına en fazla tepkiyi, Trump’ın kızı Ivanka gösterdi. Ivanka’nın babasına hararetli şekilde Cruz’a yönelik tepkisini dile getirdiği gözlendi.

Haberin Devamı

Partide Cruz çatlağı

Cumhuriyetçi Parti’nin Cleveland kentinde gerçekleşen kongresinin son gününde, Trump’ın ön seçimlerdeki en güçlü rakibi olan Teksas Senatörü Ted Cruz’un, seçimde rakibine destek vermeyeceği açıklaması ortalığı karıştırdı. Kongrede sahneye çıkan Cruz, Trump’a destek vermeyeceğini açıklarken, parti delegelerine de “Vicdanınızla oy verin” çağrısında bulundu. Trump taraftarlarının yuhalamaları arasında konuşmasını tamamlayan Cruz’a bazı eyalet delegeleri ise büyük destek verdi.

Parti tabanının tamamını bir araya getirip getiremeyeceği merak konusu olan Trump’a karşı Cruz’un çıkışı, kasım ayındaki başkanlık seçimi öncesinde ünlü iş adamı için iyi bir sinyal olarak yorumlanmadı.

Cruz’un çıkışı karşısında sinirlendiği gözlenen Trump, daha sonra Twitter hesabından yaptığı açıklamada rakibini ‘verdiği söze durmamakla’ suçladı.

Komünistler bayrak yaktı

Haberin Devamı

Cleveland kentindeki Quicken Loans Arena’da gerçekleşen Cumhuriyetçi Parti Kongresi’nin son gününde de protesto gösterileri düzenlendi. Trump’ı ‘faşist’ olmakla suçlayan ‘Old Glory’ adlı komünist grubun üyeleri, Amerikan bayrağı yaktı. Polis, grup üyelerinden bazılarını gözaltına aldı.