Gazete Vatan Logo

'Türkler Alman turşusunu sevdi'

Türkiye’yi üretim ve ihracat merkezi yaptı

300 yıla yakın bir süredir sirke, turşu ve sos üreten Alman Kühne, Türkiye’yi Ortadoğu bölgesindeki üretim ve ihracat merkezi olarak konumlandırdı.

Turşu, sirke ve salata sosu üreten Kühne, 300 yıla yakın süredir üretim yapan bir şirket... Almanya’da 6, Fransa, Hollanda, Polonya ve Türkiye’de 1’er üretim tesisine sahip. Dünya genelinde 15 bin kişilik bir istihdamı olan şirket; 50 ülkede, 5 kategori altında 70 farklı ürünü tüketicilerin beğenisine sunuyor. Markalı ürünler içinde Kühne, dünya süpermarket kanalında turşu pazarının lideri konumunda.

Yeni yatırım yaptı

1991’de girilen Türkiye pazarında, ambalajlı üretimin başlamasını takiben Tansaş, Carrefour, Real, Migros, BİM, Dia gibi ulusal market zincirlerinde satılmaya başlanan Kühne, Türkiye’de toplam 9 bin satış noktasında Türk tüketicisine ulaşıyor. 2000 yılından itibaren başladığı private label sirke ve sos üretimiyle perakende piyasasında yüzde 25’lik bir pazar payına ulaşan şirket, ambalajlı üretim kapasitesini yılda 30 milyon adete çıkardı.

Kühne markalı sirke ve nar ekşisinin üretimi İzmir Kemalpaşa’da açılan yeni tesiste yapılıyor. Balsamik sirke İtalya Modena kentinden, soya sosu Çin’den ithal edilerek dolumu Kemalpaşa’da yapılacak.

Hedefler büyüdü

Kühne Türkiye’nin Genel Müdürü Zeki Pağda, Kühne markasının Türkiye pazarına girişinin 1960’lı yıllara dayandığını, ancak Carl Kühne firması olarak direkt yatırımların başlangıcı 1991 yılında Afyon’daki ilk sirke fabrikasının kuruluşuyla gerçekleştiğini anlattı.

Pağda, “Son olarak bu yıl başında 8.5 milyon TL’lik yatırımla İzmir’de kurulan yeni fabrikanın açılmasıyla hedefler büyüdü. Bu yeni yatırımla Türkiye’yi Kühne’nin Ortadoğu bölgesindeki üretim merkezi olarak konumlandırırken, hem Türkiye hem de diğer ülkelerde üretilen Kühne markalı ürünler için ihracat üssü olunması hedeflendi” diye konuştu.

Devlere üretimi var

Türk üreticisinden 4 bin ton üzüm, elma ve nar aldıklarını kaydeden Pağda, şöyle devam etti: “Dökme sirkede yıllık 10.5 milyon litre üretim kapasitesine sahibiz. Unilever, Tat, Euro Gıda gibi ketçap, mayonez ve konserve şirketlerine ürün tedarik ediyoruz. Ana hammaddemiz olan üzümleri Denizli, Trakya, İzmir ve Manisa’dan temin ediyoruz. Elma sirkesi için hammaddeyi ise Afyon, Isparta, Denizli ve Karaman’dan sağlıyoruz. Kühne ve Efe markalı ürünlerimizin yanı sıra BİM, Migros, Tansaş gibi önemli ulusal perakende zincirleri ve Ülker firmasına ait Besler markası için özel markalı sirke ve sos üretimi yapıyoruz.”

Türkler Alman turşusunu sevdi

ZEKİ Pağda, Türk tüketicisine yönelik ürünleri hakkında şu bilgileri verdi: “Tüketicilerimizin önde gelen tercihi elma ve üzüm sirkeleri. Ancak nar, gül ve siyah havuç sirkesi gibi değişik sirke çeşitlerimizle yeniliklere öncülük ediyoruz. Türk tüketicisi özellikle Alman tipi turşularımızı çok beğendi. Alman tipi turşular geleneksel Türk tipi turşulara göre daha az tuzlu, hatta şekerli. Türk damak tadının alışık olmadığı bir lezzet olmasına karşın özellikle tansiyon, kalp ve böbrek rahatsızlığı olanlar, ya da herhangi bir rahatsızlığı bulunmamasına rağmen az tuzlu turşu arayışında olan tüketiciler Alman tipi turşumuza büyük ilgi gösterdi. Bu ürünümüzün başarısından yola çıkarak tuzu yüzde 29 azaltılmış Tuzazz az tuzlu kornişon turşumuzu ürettik. Yerel tatlara verdiğimiz önemin göstergesi olarak nar ekşisi, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberin yanı sıra Türkiye’ de ilk defa közlenmiş acı biber ürettik. Sirke, turşu ve gurme soslarımız Kıbrıs, Azerbaycan, Özbekistan ve Kırgızistan’a ihraç ediliyor. Yakın zamanda tüm Ortadoğu’ya ihracatımız başlayacak.”

Haberin Devamı