Gazete Vatan Logo

‘Türkiye sessiz rol oynayacak’

IŞİD’e karşı ortak mücadelede Türkiye’den sadece yabancı cihatçı geçişine karşı sınırlarını kontrol altında tutmasının istendiği belirtiliyor

ABD, IŞİD’e karşı 10 NATO ülkesine ‘çekirdek ittifak’ çağrısı yapmıştı. Bu da akıllara 49 vatandaşı IŞİD’in elinde rehin olan Türkiye’nin nasıl bir tavır alacağı sorusunu getirdi. Uluslararası Reuters haber ajansı, hem ABD’li ve Türk diplomatlar, hem de güvenlik uzmanlarına Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede üstlenebileceği rolü sordu. Ortak kanı Türkiye’nin ‘sessiz bir rol oynayacağı’ yönünde oldu. Ajansa konuşan Batılı diplomatlar, Türkiye’nin rolünün sınır güvenliğine odaklanmasını beklediklerini söyledi. Reuters haberinde, Ankara’nın IŞİD’e karşı ittifakta açık ve faal bir görev almasının zor olacağını yazdı.

Ajans, Washington’ın Ankara’dan Suriye’ye yabancı cihatçı geçişini engellemeye odaklanmasını isteyeceğini belirtirken, Amerikalı bir yetkili de, “Herkes Türkiye’nin özel bir kategoride olduğunu anlıyor. Türkiye koalisyonun parçası olacak ama bu ne anlama gelecek? Bayrağı duvara asmanın bedeli çok ağır olmayacak” dedi.

Obama mesajı iletti

İkinci bir Amerikalı yetkili de, Washington’ın sınır güvenliği konusunda daha fazla önlem isteyeceğini doğruladı. İsmi açıklanmayan yetkili, “Yabancı savaşçı meselesi gayet iyi biliniyor. Bu bir sorun ve IŞİD’in ilerleyişini ateşlediği açık. Türkiye’den yardım isteyeceğimiz konulardan birinin bu olduğu ortada” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Reuters’a göre ABD Başkanı Barack Obama bu mesajı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı NATO zirvesinde diplomatik bir dille iletti; önümüzdeki hafta Türkiye’yi ziyaret edecek ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da temaslarında aynı mesajı tekrarlayacak.

Ajansa konuşan bir Türk yetkili ise “Biz bir NATO müttefikiyiz. Batı’yla aynı prensip ve değerleri paylaşıyoruz. Ama 49 rehinemiz var” diyerek Ankara’nın içinde bulunduğu durumu özetledi. Ankara’daki bir Batılı bir diplomat ise Türkiye’nin çıkmazını şöyle anlattı: ”Elleri kolları bağlı. Askeri faaliyetlere heyecanla katılmaları mümkün değil, ki bu anlaşılır bir durum. Kapalı kapılar ardında destek verdiklerinden eminim ama yaptıklarını kamuoyuna açıklayamazlar.”

Haberin Devamı

Geriye kalan hayalet kent

Irak’ın Selahaddin ili Tuzhurmatu ilçesine bağlı Süleyman Beg kasabası IŞİD’ten tamamen kurtarılmasına rağmen ’Hayalet kent’ durumunda. Harabeye çevrilen kasabanın temizlenmesiyle bölgede şimdi Türkmen gönüllü askerler ve Peşmerge güçleri bulunuyor. IŞİD üyelerinin bir binayı sözde mahkeme olarak kullandığı, militanların terk ettikleri binayı ateşe verdikleri ifade edildi.

Kurtarılan bölgelerde bulunan bazı evlerin ateşe verilmesi veya yağma olayları üzerine talimat aldıklarını bildiren gönüllüler bunu yapanların cezalandırılacağını bildirdi.

İncirlik ihtimal dışı

IŞİD, ABD’li gazeteci James Foley’nin infazını bir videoyla duyurmuştu. Reuters’ın görüş aldığı bir Türkiye uzmanıysa, IŞİD’in Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff’un kafa kesme görüntülerini yayınlamasının Türkiye’ye de mesaj olduğunu söyledi. Eski bir Amerikan Dışişleri yetkilisi de olan Lehigh Üniversitesi’nden Profesör Henri J. Barkey, Ankara’nın IŞİD’e karşı uçakların İncirlik’ten havalanmasına izin vermeyeceği görüşünü vurgulayarak, “Foley’nin infaz edilmesi sadece bize değil, aynı zamanda Türklere de verilen bir mesajdı” dedi.

Haberin Devamı