Gazete Vatan Logo

'Türkiye'nin haşin bakışlı başbakanı'

Newsweek dergisi bugün piyasaya çıkan sayısının büyük bölümünü Türkiye'ye ayırdı.

"Türkler'in zaferi" başlıklı uzun analiz yazısında ırak savaşının asıl galibinin Türkiye olduğunu ve Türkiye'nin yeni dış politikasıyla ABD'nin ırak işgalinin ardından ortaya çıkan güç vakumunda Ortadoğu'da boşluğu doldurduğunu kaydetti.

Bölgesel etki açısından bakıldığında Türkiye'nin hiç rakibi yok. Bu ülkenin haşin bakışlı başbakanı Tayyip Erdoğan, uzun zaman ABD tarafından domine edilen bu bölgede gücünü giderek artırıp Türkiye'nin bağımsızlığını ortaya koyuyor.

Obama'nın Dışişleri Bakanlığı'ndaki "Türkiye sorumlusu" Philip Gordon'a göre "şu anda Türkiye ile ABD arasında anlaşılan konulardan çok anlaşılamayan konular var". Washington'u en çok korkutan Ankara'nın bu yeni tavrının Türkiye'nin ulusal çıkarlarını korumaktan çok gizlenmiş bir İslami ideolojinin yansıması olması.

El Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Jamal Khashoggi, "Suudi Arabistan Türkiye'nin bu yeni dirilişini olumlu karşılıyor. Bunun ana sebebplerinden biri de erdoğan hükümetinin açık bir şekilde İslami renklere sahip olması. Ama bunu tabi Türk yetkililer açık açık ifade edemiyorlar çünkü siyaseten bu doğru olmaz" diyor.

Türkiye, Irak savaşının dışında kalmaya özen gösterdi. Hatta Amerikan askerlerinin topraklarını kullanmasına bile izin vermedi. İşte bu nedenle Irak savaşının asıl galibi olarak İranlılar değil Türkler görülüyor. Ekonomik olarak bakıldığında Türkiye, Irak ile ticarette İran'la kıyaslandığında başabaş görünüyor. ABD şirketleri ise kenarda bu durumu seyretmek zorunda kalıyorlar. Bölgesel etki açısından bakıldığında Türkiye'nin hiç rakibi yok. Bu ülkenin haşin bakışlı başbakanı Tayyip Erdoğan, uzun zaman ABD tarafından domine edilen bu bölgede gücünü giderek artırıp Türkiye'nin bağımsızlığını ortaya koyuyor. Önümüzdeki hafta Washington'a Obama ile görüşmeye gidecek olan Erdoğan sadece birkaç hafta önce "yakın dostu" Ahmedinecad ile Tahran'da omuz omuzaydı ve İran'ın nükleer programını savundu.

Ancak bu davranışların yarattığı en büyük kaygı İsrail konusunda kendini gösteriyor. Ayrıca Sudan lideri El Beşir'e verilen destek de kaygı veren konular arasında. Obama'nın Dışişleri Bakanlığı'ndaki "Türkiye sorumlusu" Philip Gordon'a göre "şu anda Türkiye ile ABD arasında anlaşılan konulardan çok anlaşılamayan konular var".
Washington'u en çok korkutan Ankara'nın bu yeni tavrının Türkiye'nin ulusal çıkarlarını korumaktan çok gizlenmiş bir İslami ideolojinin yansıması olması. Erdoğan her zaman dinle siyaseti karıştırmadıklarını söyledi ancak AK Parti sürekli olarak yargı tarafından Türkiye'de laikliğe aykırı eylemler nedeniyle inceleniyor.

Türkiye, meclis ayaklanması sonucunda Irak savaşı öncesinde Amerikan güçlerine topraklarını kullandırmama kararı aldığında ABD ile ilişkilerde dibe vuruş yaşanmıştı. Ama bu durum aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik yükelişi ve bölgesel etkisini artırmasının da başlangıcı oldu. Washington'la da yeni bir ilişki tarzı yaşanmasını sağladı. Türkiye'nin bölgedeki yeni pozisyonu artık kendisini Amerika'nın bölgedeki bir aracı olmaktan çok daha önemli ve değerli bir duruma getirdi. Türkler artık kendilerini Davutoğlu'nun söylediği gibi "bölgenin problemlerini çözmek için bir partner" olarak görüyor.

"Osmanlı'nın Fars'a karşı direnişini" iyi duygularla hatırlayan Suudiler de bu durumdan memnun. El Vatan gazetesi genel yayın yönetmeni Jamal Khashoggi, "Suudi Arabistan Türkiye'nin bu yeni dirilişini olumlu karşılıyor. Bunun ana sebebplerinden biri de Erdoğan hükümetinin açık bir şekilde İslami renklere sahip olması. Ama bunu tabi Türk yetkililer açık açk ifade edemiyorlar çünkü siyaseten bu doğru olmaz" açıklamasını yaptı.
Dünya Osmanlı'nın çöküşünden sonra çok değişti ve Türkiye'nin 350 yıl önceki imparatorluk güçlerine kavuşamayacağı açık. Ancak dünya 90 yıl önce "barışı bitiren barış anlaşması"ndan (Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren anlaşma) sonra hayatına devam etmeye çalışırken dökülen parçaları toplamak için hiçbir ülke Türkiye'den daha iyi konumda olamaz.


Haberin Devamı