Gazete Vatan Logo

‘Türk modeli’ isyanı

Mısır’da askeri yönetimin istediği “Ordu anayasanın koruyucusudur” maddesi isyana neden oldu

Mısır’ı 30 yıl yöneten Hüsnü Mübarek’in Şubat ayındaki istifasının ardından ülkedeki en şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Cuma günü patlak veren yeni isyan dalgasında ölü sayısı 35’i yaralı sayısı ise 2 bini buldu. Dün Kahire Üniversitesi’nde toplanan 4 bin öğrenci göstericilere destek vermek için Tahrir Meydanı’nda toplandı. İsmailiye’de karakollar ateşe verildi. İskenderiye Üniversitesi’nde toplanan 3 bine yakın öğrenci Mısır Ordusu Kuzey Bölge Komutanlığına yürüdü. El Ariş’te de güvenlik güçleri göstericilerle çatışmaya girdi.

82 Anayasası örnek

Ülkede 28 Kasım’da yapılacak meclis seçimleri öncesinde patlak veren bu isyana, iktidarı üstlenen askeri yönetimin, anayasada yapmak istediği değişiklikler neden oldu. Askeri yönetim uzun süredir anayasa metnine ‘gerekli görülen durumlarda müdahale yetkisi’ koydurma peşindeydi. Bu amaçla geçen hafta yeni anayasada ordunun “Anayasanın koruyucusu” olarak ilan edilmesini önerdi. Ancak başını sol partilerin çektiği muhalifler “Böyle bir maddenin, yeni cumhurbaşkanı göreve geldikten sonra da, ordunun son sözü söyleme yetkisini elinde tutmasına yol açacağını” savunarak karşı çıktı. Ancak ordunun direnmesi üzerine muhalifler meydanlara döküldü. Mısır ordusunun anayasaya koydurmaya çalıştığı madde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İç Hizmetler Kanunu’ndaki “Cumhuriyeti korumak ve kollamak” maddesine benzediğini için “Türk modeli” benzetmesi yapılıyor. Mısır’daki askeri yönetim, 1982 Anayasası’nı Arapçaya tercüme ettirerek, anayasa yazım heyetine sunmuştu.

Hükümet istifa etti

Mısır hükümeti, Yüksek Askeri Konsey’e istifasını sundu. Mısır Bakanlar Kurulu sözcüsü Muhammed Hicazi, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Başbakan İsam Şeref’in, siyasi sorumluluk ve ülkenin içinden geçtiği durum karşısında kabinenin istifasına dair dilekçeyi Yüksek Askeri Konsey’e sunduğunu belirtti. Hicazi, son günlerde yaşanan şiddet olaylarından dolayı hükümetin duyduğu derin üzüntüyü de dile getirdi. Gece ise Yüksek Askeri Konsey’in hükümetin istifasını kabul etmediği öne sürüldü.

Haberin Devamı