Gazete Vatan Logo

‘Tepemize bomba yağıyor, ne olur bizi içeri alın!’

Esad’ın Dera’ya yaptığı saldırılar şiddetleniyor. Yeni Guta olmasından korkulan ve 10 günde 97 sivilin öldüğü Dera’dan kaçanlar, Ürdün sınırına yığıldı Ancak Ürdün, Deralıların ülkeye girmesine izin vermiyor. Deralılar, “Evlerimiz üzerimize yıkıldı, bombalardan kaçıyoruz” diye yardım çığlığı atıyor

‘Tepemize bomba yağıyor, ne olur bizi içeri alın!’

Suriye’de Esad rejimi ve destekçilerinin 20 Haziran’da Dera iline başlattıkları geniş kapsamlı askeri operasyonun ardından sivillerin ülkenin güneyindeki Ürdün sınırına göçü gün geçtikçe artıyor. Şiddetli saldırılardan kaçan en az 150 bin sivil, Ürdün ve İsrail sınırına göç etmek zorunda kalırken, son 10 günde saldırılarda en az 97 sivil yaşamını yitirdi.

Ürdün sınırı açmıyor

Rejim güçlerinin saldırılarından kaçan çoğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan kalabalık, ülkenin güneyinde Ürdün sınırında bekliyor ancak Amman yönetimi bu grupların Ürdün’e geçişlerine izin vermiyor. Deralılar, sınır hattındaki tarlalarda barınacak çadırların olmaması nedeniyle kavurucu yaz sıcaklarında büyük zorluk yaşıyor. Uzanacak bir yardım eli bekleyen Deralılar, Ürdün’e geçmek istediklerini belirtiyor.

‘Evlerimizi yıktılar’

Ailesiyle Dera’dan sınır hattına kaçan Ebu Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor günler geçirdiklerini, bir an evvel Ürdün’e geçmek istedikleri ifade etti. Ebu Muhammed, Kral 2. Abdullah’a ve Ürdün halkına seslenerek, “Kimse evini kolay kolay terk etmez. Ancak Dera’daki zor şartlardan dolayı buraya geldik. Evlerimizin üzerimize yıkılması ve savaş uçaklarının bombardımanları bizleri buraya getirdi. Tek isteğimiz buradaki kadınları ve çocukları içeri alsınlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

15 kişi açlık ve hastalıktan öldü

Ürdün sınırında açlık ve susuzluğun yol açtığı rahatsızlıklardan 12’si çocuk en az 15 sivil hayatını kaybetti. Sınır hattına sığınanlar, aşırı sıcaktan ve çöl rüzgarlarından korunacak çadır bile bulamıyor. Deralı askeri muhaliflerin kurduğu Merkezi Operasyon Odası Sözcüsü İbrahim Cevad, “Ürdün sınırına kaçanlardan 2’si kadın, biri yaşlı ve 12’si çocuk en az 15 sığınmacı böcek ısırması, susuzluk ve kirli su kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti” dedi.

Rusya ÖSO’yla masaya oturdu

Dera’yı kontrol eden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarının Rus subaylarla müzakere etmeye başladığı açıklandı. ÖSO müzakerecileri, anlaşmanın Dera’da devletin egemenliğinin yeniden tesis edilmesini öngördüğünü söyledi. Silahlı isyancılar, altı kişilik sivil ve askeri bir komitenin Rus subaylarla bir ön görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Ancak ateşkes görüşmelerinin sonuçsuz kaldığı ifade edildi. Dera’daki Merkezi Operasyon Odası Sözcüsü İbrahim Cebbavi, “Rusların sunduğu şartlar çok aşağılayıcıydı. Bunun üzerine muhalifler toplantıdan çekildi” diye konuştu.

Haberin Devamı