Gazete Vatan Logo

'Tek çare var!'

Başbakan Erdoğan, o çözümü açıkladı

'Tek çare var!'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gabon'daki temasları kapsamında Başbakan Raimond Ndong Sima ile görüştü. Görüşme ve anlaşma imza töreninin ardından Erdoğan ve Sima ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in dün yaptığı açıklamalara ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, Esed'in zorla ayakta durmaya çalışan bir kişi durumunda olduğunu ve zulme devam ettiğini belirtti. Tek çare var

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

'Bombalarla, uçaklarla, halkını bombalayarak öldüren bir insanın bu noktadaki tavsiyelerinin demokratik olması diye bir şey düşünülemez. Karşısındakileri, El Kaide veya terörist diye ifade etmek suretiyle hedef saptırmaktadır. Tek çare var

Şu anda Esed devlet terörü estirmektedir ve bu devlet terörü neticesinde 50 bin insan ölmüştür. 600 bin civarında insan Suriye'yi terk etmiştir. Suriye içinde 2,5 milyon insan evlerini terk etmiştir. Bunu demokrat olan bir insan mı yapıyor? Bunu devlet terörü estiren bir insan yapıyor. Böyle bir insana güvenip de Suriye'den kaçanlardan kim geriye dönebilir? Demokrasiye yönelik açıklamalarına kim inanır? Şu anda Suriye Ulusal Koalisyonu dünyada 100'ün üzerinde ülke tarafından tanınmış vaziyette. Acaba Beşşar'ı tanıyan kaç ülke kaldı? Bunu iyi değerlendirmek lazım.

Beşşar için tek çare var, halkın iradesine saygı duymaktır ve halkın iradesi neyi istiyorsa ona uymaktır'

'BALYOZ'DA GEREKÇELİ KARAR?

Başbakan Erdoğan, Balyoz Planı davasındaki son gelişmelerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de 'Gerekçeli kararın bütününü görmeden bir değerlendirme yapmam yanlış olur. Kaldı ki konuyla ilgili olarak yargı kendi kararını verecektir, henüz ne kadar verdiğini de bilmiyorum. Daha önce bu konularla ilgili bazı açıklamalarım da var. Temenni ediyorum ki bir an önce nihai kararı versinler' dedi.

DÖNÜM NOKTASI!

2013 yılındaki ilk resmi ziyaretini Gabon’a gerçekleştirdiğini anımsatarak sözlerine başlayan Erdoğan, Nijer ve Senegal’e de gideceğini belirtti. 2013 yılını Türkiye-Afrika ilişkileri bakımından çok önemsediğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Türkiye-Afrika ilişkilerinde dönüm noktası teşkil eden ”Türkiye-Afrika Yılı”nın yeniden düzenlenmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Gabon ile ilişkilerin ivme kazanmasından duyulan memnuniyeti dile getiren Erdoğan, ”Gabon’u Afrika kıtasındaki ilişkilerimiz açısından önemli bir kapı olarak görüyoruz” dedi.

İLK KEZ BİR BAŞBAKAN GELDİ!

Başbakan Erdoğan, Gabon’un bağımsızlığını kazandığından bu yana istikrarını korumuş olmasını ve sahip olduğu yağmur ormanlarını korumak için gösterdiği çabayı takdire şayan olarak nitelendirdi. Başbakan Erdoğan, 2010-2011 yıllarında karşılıklı olarak cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaretler gerçekleştirildiğini hatırlatarak, Türkiye’den ilk defa bir başbakanın Gabon’a geldiğini söyledi.
Türkiye’nin Libreville Büyükelçiliği’nin 2011 yılında açılmasıyla yeni bir dönem başladığını ifade eden Erdoğan, ”Ülkemize tahsis edilmiş olan alanda kendi yerel mimarimizle büyükelçilik binasını süratle inşa edeceğiz.

Aynı şekilde Gabon Büyükelçiliği’nin Ankara’da inşası için yer tahsisi için adımlar atılmıştır. Gabon Büyükelçiliği’nin açılışını büyük bir hasretle bekliyoruz” dedi.

”HEDEF 2015'E KADAR...”

Ticaret hacminin 50 milyon doların altında olduğuna ve iki ülkenin de bunu düşük gördüğüne işaret eden Başbakan Erdoğan, ”Şu anda hedefimiz 2015’e kadar 100 milyon doları yakalamak ve bunu aşmak. Özellikle de yağmur ormanlarının
yoğun olduğu böyle bir bölgede barajların inşa edilmesi büyük önem arzediyor” değerlendirmesinde bulundu.

300 kişilik heyetle Gabon’a geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: ”Bu heyetin içinde 175 girişimcimizin yıllık cirosu 65 milyar dolardır. İhracatları ise yıllık 12 milyar dolardır. Kurumlarında çalışan sayısı ise 429 bin kişidir. İstiyoruz ki tüm bu girişimcilerimizle Gabon’da yeni bir değişim, dönüşüm sürecini başlatalım. Şirketlerimizin şantiyeleri 2013’ün ilk günlerinde faaliyete geçti.

Türk müteahhitleri Çin’den sonra dünyada ikinci sırada. Bizler özellikle baraj inşaatlarında kendini ispatlamış bir ülkeyiz. Gabon’un suyunu değerlendirmesi açısından şirketlerimizin önemli görevler üstleneceğine inanıyorum. Aynı şekilde doğalgaz çıkarılması ve doğalgaz çevrim santrallerinin kurulmasında önemli işlev göreceklerini biliyorum. Doğalgaz isale hatlarının kurulmasında da önemli görev göreceklerine inanıyorum. Toplu taşım araçlarında da kendini ispatlamış bir ülkeyiz.”

Türkiye’nin 2008 yılında 12 olan Afrika’daki büyükelçilik sayısının 31’e ulaştığının altını çizen Erdoğan, THY’nin Afrika’da 23 ülkede 33 ayrı hatta uçuş gerçekleştirdiğini ifade etti. Erdoğan, ”Arzumuz süratle Gabon’a da THY’nin
uçuşlar düzenlemesidir. Bunu da 2013 içinde süratle Ocak içinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

”İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLEMEMESİ KAYIP”

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, 2000 yılında ilk anlaşma imzalanmasına rağmen ikili ilişkilerin geliştirilemediği yönündeki değerlendirme üzerine, ilk anlaşma imzalanmasına rağmen Türkiye-Gabon arasında ilişkilerin geliştirilememesinin her iki ülke açısından da kayıp olduğunu söyledi. Erdoğan, ”Şimdi bu kayıpları konuşmaktan çok, kaybı telafi etmeliyiz” dedi.

Geniş bir heyetle Gabon’u ziyaret ettiğini yineleyen Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ve Başbakanı Sima ile bu konuları ele aldıklarını aktardı. Erdoğan, ”Zaman kaybetmeden Türkiye-Gabon el ele atmamız gereken adımları atmalıyız” ifadesini kullandı.

Türkiye-Gabon İş Forumu toplantısının ardından Türkiye-Gabon ilişkilerinde neler olacağına ilişkin soru üzerine de Erdoğan, imzalanan anlaşmalarla yeni bir süreç başlatıldığını söyledi. İşadamlarının da sektörel düzeyde görüşmeler yaptıklarını anlatan Erdoğan, işadamları arasında enerji, müteahhitlik, turizm, savunma sanayi, otomotiv, gıda, tekstil ve konfeksiyon gibi alanlarda aktif olan girişimciler olduğuna dikkati çekti. Başbakan Erdoğan, bu alanlarda müşterek bir çok adım atılabileceğini vurguladı.

ÇEŞİTLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI

Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar da imzalandı. Türk tarafı adına, Hükümetlerarası Sağlık İşbirliği Mutabakat Zaptı’na Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Hükümetlerarası KEK Protokolü, Hükümetlerarası Diplomatik Pasaportlara Vize Muafiyeti ve Hükümetlerarası Tarım İşbirliği Mutabakat Zaptı’na Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan imza koydu.

Haberin Devamı