Gazete Vatan Logo

'Tarih bizi yargılayacak'

Davutoğlu Londra'da konferansta...

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, London School of Economics’de (LSE) düzenlenen ’Dünya Politikası’ndaki değişim: Küresel ve Bölgesel Düzende Zorluklar’ konulu konferansta konuştu. Suriye’de son iki yıldır yaşanan insanlık dramına karşılık BM’nin yanıtsız kaldığını ifade eden Davutoğlu, "Orada yaşananlara karşı tarih hepimizi yargılayacak" dedi.

Dişişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye’de iki yıl içinde 70 binden fazla insanın öldüğü ve Türkiye’de 300 binden fazla Suriyeli mültecinin barındığını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

"İki yıl geçti. Birleşmiş Milletler’in şu anda evi ve ekmeği olmayan insanlar için çözümü nedir? Burda bir kriz var, karşılık vermeliyiz. Yabancı ülkelerin dışişleri bakanları gibi değil; insanlığın içişleri bakanı gibi çalışmalıyız. İnsanlığın geleceği tehlike içinde. Tarih hızla geçiyor. Ama BM, bu durumu önlemekte çok yavaş kalıyor. İki yıl geçti ama hala çözüm yok. Uluslararası organizasyonların yanıtı çok yavaş. 5-10 yıl sonra BM Genel Sekreteri yaptıkları için Humus’a gidip Suriyelilerden gidip özür dileyecek."

SURİYELİLERE YARDIM AHLAKİ BİR SINAV

Suriyelilere yaptıkları maddi yardım nedeniyle sürekli eleştirildiklerini belirten Bakan Davutoğlu, hükümet olarak Suriyeli mülteciler için bugüne kadar 600 milyon dolar harcadıklarını söyleyerek "Parlamento’da eleştiriliyoruz. Petrol zengini bir ülke değiliz ve bu parayı vatandaşlarımızın cebinden harcıyoruz. Evet. Bu hepimiz için ahlaki bir sınavdır. Bir gün Suriyelilerle birlikte yan yana yaşayacaksak bugün şu anda onlara yardım etme, ekmeğimizi umudumuzu paylaşma hakkımız vardır" dedi. Türkiye’nin yaptıklarını övmek için gelmediğini söyleyen Davutoğlu, insanlığa karşı sorumlulukları olduğunu ifade etti.

AVRUPA’NIN ANAHTARI TÜRKİYE’DE

Avrupa’nın coğrafi olarak Asya ve Ortadoğu ile ilişki kurmak istiyorsa Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirten Davutoğlu, bunun için Türkiye’nin Avrupa için anahtar görevi gördüğüne dikkat çekti. Türkiyenin köprü olarak tanımlanmasından da hoşlanmadığını söyleyen Davutoğlu, "Biz her iki tarafın bir parçasıyız, tüm olayların bir parçasıyız" diye konuştu.

TÜRK İNSANI ARTIK KENDİNE GÜVENİYOR

Bir ülkedeki güvenlik ve özgürlük kavramlarının aynı anda var olabilmesinin önemine değinen Bakan Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Geçmişte kış geldiğinde kominizm gelebilir ve ölebiliriz diye korkardık. Neden bu korku? Kesin statükoyu ve güvenliği korumak için. Komünizm korkusundan otokratik rejimi kabullenirdik. 1990’lı yıllarda her yaz PKK yüzünden Türkiye bölünecek diye korkardık. Eğer bir ülke bölünme ya da tehdit edilme psikolojisi içindeyse o ülke mantıklı bir biçimde hareket edemez. Biz 10 yıl içinde, insanlarımızın özgüven sahibi olmasını sağladık. Bugün Türkler kendine güveniyor. Bölünmekten ya da tehdit edilmekten korkmuyorlar."

Hükümetin geçen yıl Tunus’a 500 milyon dolar, Mısır’a da 2 milyon dolar yardımda bulunduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin aynı miktarı 10 yıl önce IMF’den istediğini belirterek "Ekonomik krizin ne olduğunu biliyoruz, son 10 yılda yeni petrol ya da doğal kaynak da bulmadık. Bundan 10 yıl önce Türkiye’nin bu gelişen demokrasilere bir ay içinde 2.5 milyar dolar yardımda bulunduğunu söylese kimse inanmazdı" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE AVRUPA TARİHİNİN AKTÖRLERİNDEN BİRİ

Konuşmasının sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Bakan Davutoğlu, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normale dönüp dönmeyeceğinin sorulması üzerine Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının ardından tazminat almanın önemli olmasına karşın Türkiye’nin, İsrail’in parasında ihtiyacı olmadıklarını belirterek bunun milli bir onur meselesi olduğunu söyledi.

Bakan Davutoğlu sözlerini "Türkiye, gelecekte Avrupa tarihinin ana aktörlerinden biri olmaya devam edecek. Bunu herkes anlamalı" diyerek tamamladı.

DAVUTOĞLU, YEMEN DOSTLARI GRUBU TOPLANTISI’NA DA KATILDI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Yemen’in Dostları Grubu’nun bakanlar düzeyindeki 5’inci toplantısına da katıldı.

Eş başkanlığını İngiltere ile birlikte Suudi Arabistan ve Yemen’in yaptığı toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti. Londra’daki Lancaster House’ta düzenlenen toplantıda, 2014 yılında yapılacak Yemen’de cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine hazırlık konusunu değerlendirildi.

Haberin Devamı