Gazete Vatan Logo

‘Tank katilleri’ IŞİD’in peşinde

ABD ordusu, IŞİD militanlarına daha fazla saldırı düzenleyebilmek için Afganistan’da konuşlandırılmış A-10 savaş uçaklarını bölgeye sevk ediyor.

Irak ve Suriye’de 3 aydır Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne yönelik hava saldırıları düzenleyen Amerikan ordusu, operasyon kabiliyetini artırmak için Afganistan’dan bölgeye ek hava gücü göndermeye hazırlanıyor. Ordu yetkilileri ‘tank katili’ lakabıyla anılan ve kara saldırılarında kullanılan 12 adet A-10 tipi savaş uçağının yanı sıra 6 adet ‘Reaper’ tipi insansız hava aracını (İHA) Afganistan’dan Kuveyt’e sevk edecek. Koalisyon güçleriyle birlikte bugüne kadar Irak ve Suriye’de toplam 990 hava saldırısı düzenleyen ABD’li yetkililer, IŞİD’in sürekli hareket halinde olduğunu, bu nedenle hava saldırısı düzenlemenin güçleştiğini vurguluyor. Örgütün eğitim kampları, iletişim merkezleri ve silah depolarının yanı sıra başlıca gelir kaynağı olan petrol tesislerini de hedef alan Amerikan ordusunun, sivil kayıpların önüne geçmek için hedef seçiminde son derece titiz davrandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD’li yetkililer, bölgeye sevk edilen yeni hava gücü sayesinde IŞİD hedeflerine daha fazla saldırı düzenlemeyi amaçlıyor.

Militanların gözü Kerkük’te

Suriye ve Irak’ta 10’a yakın petrol bölgesini elinde tutan IŞİD, tüm dikkatini Irak petrolünün yüzde 40’ının çıktığı Kerkük’e verdi. Ordunun çekilmesinin ardından peşmergenin girdiği kentin güneyindeki Tel el Verd ve Mektep Halil bölgelerinde çatışmaların şiddetlendiği belirtiliyor. Peşmerge yetkilileri, son saldırılarda 20 militanının öldürüldüğünü söyledi. Militanlar sık sık bölgedeki petrol sahalarına ve boru hattına saldırıyor.