Gazete Vatan Logo

'Tampon bölge'ye üçlü destek

Fransa tampon bölgeye destek verdi. ABD Dışişleri Bakanı: "İncelenmesi gereken bir fikir" dedi. İngiltere: “Tampon bölge seçenekler arasında..."

Ankara'nın Suriye sınırında sığınmacıların korunması amacıyla tampon bölge oluşturulması planına Batı'dan destek geldi.

Dün ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tampon bölge kurulması fikrini desteklediğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Hollande’ın telefon görüşmesinin ardından Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Hollande Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ve Türkiye arasında evlerinden olan insanların ağırlanması ve korunması için bir tampon bölge oluşturulması önerisine destek verdi" ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından verilen bilgiye göre de Erdoğan görüşmede, Suriye'de uçuşa yasak bölge ve yerlerinden edilen insanlar için bir güvenli bölge oluşturulmasının önem taşıdığını vurguladı.

Kerry: İncelenmeli

Akşam saatlerine doğru bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Türkiye'nin Suriye'de tampon bölge oluşturulması önerisiyle ilgili, "İncelenmesi gereken bir fikir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kerry, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin IŞİD'le mücadelede ne gibi görevler üstleneceklerinin önümüzdeki saatlerde, günlerde belli olacağını belirtti. Kerry, Kobani'de yaşananların korkunç olduğunu, buna karşın ABD'nin stratejik hedefinin de unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Kerry'yle görüşen İngiliz mevkidaşı Philip Hammond da Suriye'de tampon bölge oluşturulmasının seçenekler arasında olduğunu söyledi.

Türkiye, Suriye sınırları içinde bir 'güvenli bölge' kurulmasında ısrar ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD’e yönelik operasyon düzenleyen ABD öncülüğündeki koalisyonda yer almak için sunduğu şartlar arasında 'güvenli bölge' ve uçuşa yasak bölgenin olduğunu duyurmuştu.

İlk ziyaret

NATO'nun yeni Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün 2 günlük resmi ziyaret için Türkiye'ye geliyor. NATO'dan yapılan açıklamada Stoltenberg'in ziyaretinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'le görüşeceği bildirildi. Genel Sekreter'in ayrıca, yarın Gaziantep'te konuşlu ABD patriot birliğini de ziyaret edeceği kaydedildi.

Haberin Devamı