Gazete Vatan Logo

'Suriye'deki muhalifleri MİT silahlandırıyor!'

Independent gazetesi, Suudi Arabistan ve Katar'ın Suriyeli muhaliflere silah yardımı yaptığını ve MİT'in bunu bildiğini öne sürdü.

Suriye'deki krizi manşetine taşıyan Independent gazetesi, Suudi Arabistan ve Katar'ın Suriyeli muhaliflere "silah yardımı yaptığını" iddia ediyor.

Independent gazetesinin İstanbul muhabiri Justin Vela'nın özel haberine göre Körfez ülkeleri, Ankara'nın bilgisi dahilinde, Türkiye üzerinden Suriyeli muhalifleri silahlandırıyor.

Gazete, Ankara'da bulunan Batılı bir diplomatın ifadesine dayandırdığı özel haberinde, Suudi Arabistan ve Katar'ın, Türkiye üzerinden muhalif Özgür Suriye Ordusu'na silah temin ettiğini, teslimatın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından da desteklendiğini yazıyor.

İran ve Rusya'nın Suriye rejimine silah yardımı yaptığını belirten gazete, Suriyeli muhaliflerin ise Körfez ülkeleri yardım edene kadar Hatay'da kara borsadan temin ettikleri eski cephanelikleri kullandıklarını ifade ediyor.

Habere göre, üç hafta önce Suudi Arabistan ve Katar'dan Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhalif askerlere, Kalaşnikof, makineli tüfek, el bombası ve tank savar silah teslimatı yapıldı.

Independent, Özgür Suriye Ordusu'na bağlı bir askerin "Türkiye hükümeti silahlanmamıza yardım etti" sözlerine yer verirken teslimatın gemi ile yapıldığını aktarıyor.

Gazeteye konuşan Batılı diplomat, "Türk hükümetinin teslimatı hiçbir zaman itiraf etmeyeceğini" belirtirken silah yardımının yalnızca Suriyeli Müslüman Kardeşler grubuna yakın muhaliflere yapıldığını ifade ediyor.

TÜRKİYE'YE HALEP UYARISI

Bununla birlikte Batılı devletler, Suriye ordusuna silah satmakla suçladığı Rusya üzerindeki baskıyı artırmaya yönelik adımlar atıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün katıldığı bir toplantıda Rusya'dan Suriye'ye sevk edilen taaruz helikopterleri olduğu yönündeki bilgilerden dolayı kaygı duyduklarını ifade etti.

Clinton, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile katıldığı toplantıda, "Edindiğimiz bilgiye göre, Suriye güçlerinin son 24-48 saat içerisinde Halep çevresinde yığınak yaptığı görülüyor. Bu, stratejik ve ulusal çıkarları açısından Türkiye için bir kırmızı çizgi olabilir. Dolayısıyla bunu çok dikkatle takip ediyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, Rusya'nın Suriye'ye silah göndermesinin şiddeti daha da tırmandıracağını söyledi.

Rusya'nın Suriye'ye yaptığı silah sevkiyatını durdurmasını isteyen Clinton, "Bize, daha önce, gönderdiklerinin Suriye'nin iç işleriyle alakası olmadığını söylediler, ama bu doğru değil" diye konuştu.

"Suriye krizi Türkiye'nin kırmızı çizgisi"

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye güçlerinin iki günden bu yana, Halep kenti civarına yığınak yaptığı bilgisine ulaştıklarını belirterek bunun Türkiye'nin stratejik ve ulusal çıkarları açısından, kırmızı çizgi olabileceğini, dolayısıyla konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

Clinton, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile birlikte Brookings Enstitüsü'nde konuşmacı olarak katıldığı bir toplantıda, Suriye ile ilgili soruları yanıtladı.

Suriye güçlerinin iki günden bu yana, Halep kenti civarına yığınak yaptığı yönünde istihbarat sahibi olduklarını belirten Clinton, bunun Türkiye'nin stratejik ve ulusal çıkarları açısından, kırmızı çizgi olabileceğini, dolayısıyla konuyu yakından izlediklerini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, Rusya'nın Suriye'ye taaruz helikopterleri göndermekte olduğu bilgisini edindiklerini ve bunun da ülkedeki şiddeti tırmandıracağını söyledi.

Rusya'nın Suriye'ye yaptığı silah sevkiyatını durdurmasını isteyen Clinton, "Bize, daha önce, gönderdiklerinin Suriye'nin iç işleriyle alakası olmadığını söylediler, ama bu doğru değil" dedi.

BM GÖZLEMCİLERİNİN GÖREV SÜRESİ UZATILMAYABİLİR

Suriye'deki BM gözlemcilerinin görev süresinin, Temmuz ayından sonra uzatılmasının son derece zor olduğunu belirten Clinton, ülkenin gözlemciler için giderek daha tehlikeli hale geldiğini ileri sürdü.

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın çabalarına destek vermeye devam edeceklerini dile getiren Clinton, Annan'ın altı maddelik planının iyi bir plan olduğunu ancak uygulanmadığını vurguladı. Clinton, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ateşkesi uygulamadığını ileri sürdü.

Suriye'de yaşananların bölgeyi yakından ilgilendirdiğini ifade eden Clinton, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin muhaliflere yardımcı olduğunu, Türkiye'nin de bazı temaslarda bulunduğunu kaydetti.

KORU: KRİZ SINIRA YAYILABİLİR

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru da bugün TRT'ye yaptığı açıklamada, Suriye'deki krizin sınıra yayılmasından endişe ettiklerini söyledi. Koru, Rusya'nın Suriye'ye saldırı helikopteri gönderdiği ve Halep'e Şam'a bağlı kuvvetlerin yığınak yaptığı iddialarıyla ilgili yorum yapmadı.

Haberin Devamı