Gazete Vatan Logo

‘Sümela’yı açın’

Jeoloji Mühendisi Prof Dr. Osman Bektaş, Sümela Manastırı’nın restorasyon nedeniyle 2 yıldır kapalı tutulmasının yanlış olduğunu belirterek “Kapalı kalmasına değecek bir neden yok” dedi

‘Sümela’yı açın’

Trabzon’un Maçka İlçesi’ndeki ziyarete kapatılan dünyaca ünlü Sümela Manastırında başlatılan ve 2 yıldan bu yana sürdürülen restorasyon çalışmaları kapsamında ziyaretçiler için tehlike oluşturan yamaçtaki kaya kütleleri dinamitle patlatılıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi ve Jeoloji Mühendisi Prof.Dr. Osman Bektaş, manastırın 2 yıldan bu yana ziyarete kapalı tutulması eleştirerek, “Bu çalışmalar yapılırken hiçbir zaman mekanlar turizme kapanmaz. Bunca önleme ve çalışmaya rağmen de kaya düşmeleri önlenememiştir. Bu yapılanlar 3 yıl boyunca manastırın kapalı kalmasına değecek bir çalışma değil. Bugün Sümela unutulmuş vaziyette” dedi.

15 kişi öldü kapatılmadı

Restore çalışmalarının turizme açık şekilde yürütülebileceğini belirten Prof.Dr. Osman Bektaş, ABD’deki Yosemite Ulusal Parkını örnek göstererek, “Amerika’nın Yosemite Ulusal Parkında 1857-2011 yılları arasında yaşanan 925 kaya düşmesi olayına bağlı 15 ölüm ve 85 yaralanma vakasına rağmen günümüzde ulusal parkın yıllık ziyaretçi sayısı 3 milyon kişidir. Bu parkın jeolojik özelliği buraya çok benziyor. Bu park tüm bu yaşananlara rağmen turizme kapanmamıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı