Gazete Vatan Logo

‘Soykırım yaptılar yargılansınlar’

Birleşmiş Milletler, aralarında Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in de bulunduğu bazı Myanmar’lı generallerin, Arakanlı Müslümanlara karşı soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçları suçlamalarından Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarını talep etti

‘Soykırım yaptılar  yargılansınlar’

Bileşmiş Milletler (BM) tarafından kurulan Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, Myanmar ordusunun (Tatmadaw) Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in de aralarında bulunduğu üst düzey generallerinin, Arakanlı Müslümanlara yaptığı soykırım nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanmasını istedi.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin 23 Mart 2017’de kurduğu Misyon, yaklaşık 18 ay süren çalışmalarının ardından elde ettiği bulgulara ilişkin hazırladığı raporu, Myanmar’daki Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı katliamın birinci yıldönümünde açıkladı. Myanmar ordusu ve fanatik Budistlerin Arakanlı Müslümanlara yönelik cinayet, tecavüz, işkence ve keyfi tutuklamalar dahil insan hakkı ihlallerinin ortaya çıkarılması amacıyla kurulan Misyon’un raporunda çarpıcı ifadelere yer verildi. Raporda, Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve pek çok üst düzey komutanın Arakan eyaletinin kuzeyinde soykırım, ülkenin kuzeyindeki Kaçin ve Şan eyaletinde ise insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçları nedeniyle araştırılması ve haklarında soruşturulma başlatılması istendi.

Haberin Devamı

Raporda, “Askeri zorunluluklar, asla ayrım gözetmeksizin cinayetler işlenmesini, kadınlara toplu tecavüzü, çocuklara saldırılmasını ve köylerin tamamen yakılmasını haklı çıkarmayacaktır. Başta Arakan eyaletindeki mevcut güvenlik tehditlerine bakıldığında Myanmar ordusunun taktikleri, istikrarlı ve ağır şekilde orantısız olmuştur” ifadeleri kullanıldı. Raporda soykırım yapan ordu mensuplarına ilişkin BM’nin elinde uzun bir liste olduğu, bu listenin şimdilik saklı tutulacağı ve Misyon’un detaylı raporunun 18 Eylül’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacağı kaydedildi.

Facebook’tan yasak

Myanmar’da Arakan Müslümanlarına karşı nefret söyleminin yayılmasında rolü olduğu belirtilen sosyal paylaşım sitesi Facebook, Myanmar Genelkurmay Başkanı dahil bir dizi askeri yetkilinin sayfalarını kapattı.

‘Eylem planı şart’
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, BM’nin Myanmarlı generaller için soykırım yargılaması talebine ilişkin, “Başta BM olmak üzere kurumlara düşen görev, suçu tespit etmek ve kınamakla sınırlı olmamalı. Bu suçun nasıl durdurulacağı konusunda acil ve etkili eylem planı duymalıyız” ifadesini kullandı.
Kabul etmiyor
Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar’ın fiili lideri ve Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi’nin operasyonları durdurmaması durumunda krizin ‘etnik temizliğe dönüşeceği’ uyarısında bulunmuştu. Ancak bu uyarıya rağmen katliama sessiz kalmayı sürdüren Suu Kyi, tüm dünyadan tepki çekmişti. Suu Kyi, Arakan krizinin ‘yanlış bilgilerden oluşan buzdağı’ tarafından büyütüldüğünü, ‘sahte haberlerin teröristlerin çıkarlarına hizmet ettiğini’ öne sürmüştü.
Yüzlerce köy yakıldı
BM’ye göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

Haberin Devamı