Gazete Vatan Logo

'Sizden birileri Fazıl Say için van münit diyecek mi?'

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, ”Birileri, hükümet Fazıl Say’ın üzerine giderken, sizden birileri ’van münit’ diyecek mi?” diye sordu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı’nın 2013 yılı bütçesi üzerinde milletvekilleri
görüşlerini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, bakanlık bütçesinin az olduğunu belirterek, artırılması gerektiğini söyledi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Medine’deki Mescid-i Nebevi’nin yıkılacağı iddiasının doğru olup olmadığını sordu.

Kabe’deki revakların yıkılacağı ve Konya’ya getirileceğinin de söylendiğini ifade eden Kalaycı, ”Konya’ya gelmesinden memnun oluruz ama yerinde kalması daha iyi olur” dedi.

Atatürk’ün, döneminde, Hz. Peygamber’in mezarının yıkılacağının söylenmesi üzerine Suudi Arabistan Kralı’na mektup yazdığını belirten Kalaycı, ”Mektubunda, mezarın yıkılması durumunda orduyu göndereceğini söylemiştir. Eğer
böyle bir mektup varsa, neden saklanıyor? Bunun açıklanması lazım. Şimdiki yöneticilerimiz de bir mektup yazamaz mı?” diye konuştu.

Türkü söyleyen operacının ceza alması

CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, tiyatroya ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu ifade ederek, ”Ama bu az bütçe ile mucizeler yaratıyorlar, onları tebrik ediyorum” dedi.

Bir operacının kendisiyle türkü söylediği için ceza aldığını belirterek, bu durumu eleştiren Çandar, bu tür ucube örneklerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Çandar, Ege’nin, Anadolu efsanelerinin Avrupa okullarında Yunan efsanesi olarak okutulduğunu kaydederek, ”Bunu biraz da biz sağlamışız ama buna engel olmalıyız” dedi. Yurtdışında Türkiye’ye ait olan eserlerin tamamının ülkeye
getirilmesi gerektiğini dile getiren Çandar, ”Efsaneler bu kadar kolay bırakılmamalı Yunanlılara. Anadolu efsaneleri tamamıyla bize aittir ve bunlara sahip çıkmalıyız” ifadesini kullandı.

”Bakan kötü performans gösteriyor”

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Türkiye’ye gelen turist sayısının artmasına rağmen, harcadıkları tutarın azaldığını iddia etti.

Türkiye’nin turizm alanında sahip olduğu büyük potansiyelinin kullanılmadığını belirten Ayaydın, Kültür Bakanlığı bütçesinin, genel bütçenin yüzde birini bile bulmadığını söyleyerek, bu durumu eleştirdi.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Müzekart’ın iyi bir buluş olduğunu dile getirerek, bu kartı bulanları tebrik etti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, bakanın her geçen gün biraz daha kötü performans gösterdiğini savundu. Çam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”devletin tiyatrosu olmaz” sözünden sonra bakanlığın bu konuda çalışmalar yaptığını belirtti.

Çam, devletin, ”tiyatrolar kar etmiyor” mantığı güttüğünü ileri sürerek, ”Eğer kar etmeyen kurumları satmaya kalkarsanız, birisi de çıkar ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kar edip etmediğini sorar” dedi. Çam, Kültür
Bakanlığı’nın gerileşen bir bakanlık haline geldiğini iddia etti.

”Çok güzel işler başarıyorsunuz”

AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, ilkokul ve ortaokullarda drama derslerinin olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yüksel, ”Çok güzel işler başarıyorsunuz” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Fazıl Say’ın sosyal paylaşım sitesinde düşüncesini paylaştığı için yargılanmasını eleştirdi.

”Birileri, hükümet Fazıl Say’ın üzerine giderken sizden birileri ’van münit’ diyecek mi? Demeyi bir kenara bırakın, ’halk onu cezalandırdı’ diye yorum bile yapıldı” diyen Gümüş, Fazıl Say’ın dünyanın en önemli müzik adamlarından birisi olduğunu belirtti. Say hakkında açılan davaya bütün dünyanın güldüğünü dile getiren Gümüş, ”Fazıl Say’a açılan dava, hukuk meselesi olmaktan çok, bir
fikir meselesidir, siyasi konu haline gelmiştir. Hükümet, onun fikirlerinin yargılanacağı davanın arkasında durmuştur” diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın, konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ”jakoben” ifadesini kullandığını ifade ederek, ”Bunu kabullenemeyiz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye’nin Başbakanı ve toplum tarafından kabul edilen bir şahsiyet olduğunu belirterek, ”Çam’ın bu sözlerinin kabul edilemeyeceğini söylemek istiyorum” diye konuştu.

Bunun üzerine CHP’li Çam, Şahin’e, ”Sözlerimin arkasındayım, nasıl konuşacağıma ben karar veririm, siz değil” yanıtını verdi.

AK Parti’li Badak’ın, ”Böyle çirkin konuşmaya devam edin” sözlerine ise Çam, ”Sizden öğrenecek değilim” yanıtını verdi.

Başbakan heykel düşmanı değil

Günay, ”heykel düşmanı” lafının gündemden düşürülmesini isteyerek, ”Eleştirdiğiniz Başbakan, tarihin önemli heykellerinden birisini, ABD’den uçakla dönerken uçağındaki bazı kişileri indirerek Türkiye’ye getirmiştir” dedi.

Haberin Devamı