Gazete Vatan Logo

‘Silahlar sussun’ diye Kongre’de oturma eylemi

Silah lobisine karşı Amerika’da bireysel silahlanmayı sınırlayacak yasal düzenlemeyi geçirmek isteyen Demokrat Partili vekiller oturma eylemi başlattı. Cumhuriyetçi vekiller ise meclis yayınını kesti.

‘Silahlar sussun’ diye Kongre’de oturma eylemi

ABD’de bireysel silahlanmayı sınırlayacak yasa tasarısının oylanmasını garanti altına almak isteyen 100’den fazla Demokrat Partili parlamenter, Temsilciler Meclisi’nde oturma eylemi başlattı. Georgia vekili John Lewis’in liderlik ettiği Demokratlar, 49 kişinin hayatını kaybettiği Orlando katliamı sonrasında silah satın almak isteyen kişilerle ilgili araştırmanın derinleştirilmesini ve terör şüphelilerinin silah satın almasının engellenmesini talep ediyor. ‘Yasa yoksa mola yok’ sloganları atan ve oturumun devam ettirilmesini talep eden Demokratlar, silahsızlanma konusunda somut bir adım atılana kadar oturma eylemi sonlandırmayacaklarını belirtti.

Obama’dan destek

Başkan Obama da resmi Twitter hesabından attığı tweetle Lewis’e teşekkür ederek, eylem yapan vekillere açık desteğini sundu: Silah şiddeti konusunda en çok ihtiyaç duyduğumuz yerdeki öncülüğünüzden dolayı teşekkür ediyorum.”

Cumhuriyetçiler tepkili

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi vekiller eyleme karşı çıktı ve olayın bir ‘şova’ dönüştüğünü öne sürdü. Meclis Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, eylem için, ‘propaganda numarası’ ifadesini kullandı. Eyleme destek veren Demokrat vekiller, konuyla ilgili bir tasarı gündeme gelene kadar e ylemlerini sürdüreceklerini ifade etti. Meclis Başkanı Ryan’ın başka bir konuda kürsüye gelip oturumu açmasıyla ortamın gerginleşmesi üzerine Demokrat milletvekilleri, Ryan’a karşı ‘Yazıklar olsun’ diye bağırdı.

Haberin Devamı

‘Başkan silah lobisinin köpeği’

New York Daily News gazetesi dünkü kapağında, bireysel silahlanmayı sınırlayacak olan tasarının önünü tıkayan Meclis Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan için, Amerikan silah lobisinin en büyük kuruluşu ‘Ulusal Silah Derneği’nin (NRA) fino köpeği’ yorumunu yaptı.

Cepten canlı yayın

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin kameraları eylem görüntülerini yayınlamazken, ABD kamuoyu oturma eylemi görüntülerini, eylemi yapan üyelerin kendi cep telefonlarında kullandıkları sosyal medya uygulamaları üzerinden takip ediyor. Orlando saldırısının ardından silah edinmenin sınırlandırılması tartışmaları ülkede yeniden alevlenirken, Senato’daki Demokratlar silah satın almanın zorlaştırılması için yasal düzenleme yapılması talebiyle geçtiğimiz günlerde 15 saat süren kürsü işgal eylemi yapmıştı. Ancak kürsü eyleminden sonra Senato’ya Demokratlar öncülüğünde getirilen bireysel silahlanmayı sınırlayacak 4 tasarının oylanması reddedilmişti.

Haberin Devamı